'Hekken rond Overbosch'
'Hekken rond Overbosch' Foto: Ronald Sentner

Code oranje voor natuurbrandrisico

2 maart 2018 om 09:17 partnercontent

BAARN In de hele provincie Utrecht geldt code oranje voor natuurbrandrisico. Het weer is aangenaam, maar het is ook erg droog in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook medewerking van burgers om natuurbrand te voorkomen.

In natuurgebieden neemt bij droog weer de kans op natuurbrand toe. Een natuurbrand kan zich zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. Via meetstations in natuurgebieden wordt daarom de droogte van de vegetatie gemeten, evenals de temperatuur, luchtvochtigheid en wind. Tel die factoren bij elkaar op en je kan berekenen hoe groot het gevaar voor het ontstaan van natuurbranden is.

Code oranje houdt onder andere in dat in de natuurgebieden geen (kook)vuren mogen worden gemaakt. Vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn ook niet toegestaan, en roken in het gebied wordt afgeraden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie