American Dream absoluut waargemaakt

24 november 2014 om 15:15 partnercontent

Loek van Zijl werkte als Baarnaar bij het bedirjf Euro Sportring.  Twaalf augustus 2014 was het 20 jaar geleden dat hij met zijn gezin naar de USA emigreerde om daar in het verlengde van Euro Sportring een onderneming op te starten, gericht op de ( internationale) uitwisseling van voetballers/-sters. Twee decennia later blijkt Van Zijl een prachtig bedrijf te runnen. Over hoe het hem en zijn gezin in Denver vergaat een uitgebreid artikel opgetekend uit de mond van Loek van Zijl.

“Na bijna een jaar van voorbereidingen vliegen we via Boston naar Detroit. De volgende dag zijn we doorgevlogen naar onze eindbestemming Rochester/NY. Daar werden we opgevangen door kennissen van ons. Eerst zijn we naar onze nieuwe woning gegaan waar een lokaal voetbal team onze container met spullen al had uitgepakt. Vervolgens waren we erg druk met een auto ophalen, verzekering afsluiten, computers, wasmachine, droger, etc. kopen en de omgeving verkennen. Onze eerste indrukken waren enorm postitief; iedereen was erg behulpzaam en vriendelijk. Boodschappen doen was een feest – de supermarket was enorm groot met veel keuzes. Het duurde de eerste keren uren voordat we alles hadden gevonden. Het vinden vane en geschikte school voro onze kinderen Geoffrey en Mylene was een volgende stap. De staf was erg enthousiast en de leerkrachten waren behulpzaam. Ze kregen beide extra Engelse les en binnen enkele maanden spraken ze goed Engels. De scholen in de USA zijn iets anders dan in Nederland. Om het leren heen zijn er veel extra aktiviteiten zoals sport, kunst en muziek.

Nadat prive alles op een rij stond konden we ons gaan bezighouden met het opzetten van ons bedrijf; het organiseren en verkopen van voetbalreizen voor voetbal teams uit Amerika naar Europa. Uiteraard hadden we de markt goed onderzocht en er waren goede kansen om dit mogelijk te maken. Wij hebben uiteraard wel wat hulp gehad van onze locale contacten en de direktie en staf van Euro-Sportring in Baarn. De verkoop was direct een success. We bereikten onze breakeven al het eerste jaar.  

Verblijfsvergunning
We hadden wel wat problemen met het verkrijgen van onze verblijfsvergunning. Acht maanden voor ons vertrek waren we hier al mee gestart maar door vertragingen bij de locale autoriteiten was de vergunning nog niet gereed bij ons vertrek. Dit is wel erg lastig geweest de eerste jaren van ons verblijf. Gelukkig kregen we de vergunning  na 2 jaar en hebben we deze tijdelijke vergunning later kunnen omzetten naar een Green Card.

Kort voor ons vertrek was NIKE gestart met de organisatie van een keten van internationale jeudgtoernooien – de NIKE Premier Cup – de planning was dit ook naar Amerika uit te breiden. Wij hebben dit toernooi in de USA van 1995 tot en met 2013 georganiseerd hetgeen ons erg heeft geholpen met de ontwikkeling van ons Bedrijf Premier International tours.  De sportcultuur en school hier zijn aan elkaar verbonden. Als je goed bent in een sport is de kans groot dat je je kan veroorloven om naar een goed college te gaan zonder te betalen,  wat al gauw kan oplopen tot een bedrag van $100,000.00 voor 4 jaren.
Verhuizing
Na ons eerste jaar in Rochester, New York zijn we verhuisd naar Denver, Colorado. Hoofdreden van deze verhuizing was dat we centraal in de USA wilden wonen omdat we aktief zijn in het hele land. We wonen hier nog steeds. Denver is een mooie stad met circa 4 miljoen inwoners. Het ligt op 1600 meter hoogte en, na Hawaii, hebben we hier de meeste dagen zon (360) per jaar in de USA. We wonen ongeveer een uur rijden van de bekende  ski-oorden zoals Vail en Aspen in de Rocky Mountains.
De eerste jaren van ons verblijf verlopen goed. Na twee jaar besluiten we ons huis in Nederland te verkopen omdat we het erg naar ons zin hebben. Mijn vrouw Joke en ik zijn druk met ons werk en onze kinderen gaan naar Middle School en High School. Uiteraard hebben we zo nu en dan wel tegenwind. Met name “11 september” heeft ons getest. Gelukkig zijn we niet altijd afhankelijk geweest van de internationale reizen omdat we ook voetbalevenementen organiseren in de USA. Vaak voor NIKE maar ook voor andere contacten.
Ons sociale leven in Amerika is veelzijdig. We krijgen altijd veel bezoek uit Nederland van familie en vrienden. Wij zijn gelukkig ruim behuisd en we vinden het erg gezellig om ons bezoek te entertainen. Ook hebben we diverse Amerikaanse vrienden kunnen maken. Er is een Nederlandse club in Denver waar we met name tijdens EK’s en WK’s veel contact mee hebben. Tijdens de laatste WK keken we elke keer met 200-300 Nederlanders naar de wedstrijden van het Nederlands elftal.

Kinderen
Onze docher Mylene (29 jaar) is zojuist afgestudeerd en heeft haar Masters gehaald als dietiste. Ze is bezig een leuke baan te zoeken en blijft erg druk met part time werk voor ons bedrijf. Ze begeleidt groepen tijdens de internationale reizen en helpt mee tijdens onze evenementen.
Onze zoon Geoffrey (32 jaar) heeft zijn eigen “social media” bedrijf. Hij maakt en onderhoud websites en post de social  media zoals Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, etc. voor zijn klanten. Na een jaar heeft hij al een goed klantenbestand varierend van een makelaar, verkoop van e-cigaretten, ons bedrijf, een dierenkliniek, diverse voetbaltoernooien, etc.
Mijn vrouw Joke is uiteraard de “backbone” van onze familie. Ze heeft altijd voor ons bedrijf gewerkt. Ruim 5 jaar geleden starte ze haar tweede carriere. Op het moment dat de huizenprijzen het laagst waren, kocht ze een aantal huizen in de stad Denver. Al deze huizen waren in slechte staat. Samen met onze kinderen en vrienden heeft ze de huizen verbouwd en deze worden nu verhuurd. Ik ben best wel trots om te zien dat je vrouw tegels zet, vloeren legt, het schilderwerk doet, etc. De panden zijn een mooie belegging voor onze oude dag.
Leidinggevend
Premier International tours is nu het leidinggevende bedrijf in Amerika in onze branche. Wij organiseren elk jaar voor 100+ teams international reizen en een 5-tal internationale voetbalevenementen in de USA. We hebben 5 personen die full time voor ons werken en nog een 20-tal personen op part time basis. Wij zijn de officiele internationale teamreispartner van de Amerikaanse voetbalbond. Ook werken we al meer dan 20 jaar voor NIKE als consulent. We hadden en hebben samenwerkingsverbanden met de KNVB, Ajax, Manchester United, Barcelona, Juventus, etc. Uiteraard werken we nog steeds goed samen met Euro-Sportring al is het aantal teams wat  minder geworden. Dit komt met name doordat onze markt vaak andere behoeften heeft. Zo hebben we ons pakket uitgebreid naar landen zoals Argentinie, Brazilie, Trinidad en Aruba.  Door ons werk hebben we ook prachtige reizen gemaakt naar onze nieuwe bestemmingen. Mijn bezoeken aan Brazilie en met name Argentinie waren hoogtepunten. Buenos Aires is een indrukwekkende stad waar ik de wedstrijd “El Superclasico”, – Boca Juniors tegen River Plate heb mogen bezoeken. Uiteraard heb ik aldaar de tango geleerd.

Bekendheden
Het is ook leuk dat je diverse bekende personen uit de voetbalwereld ontmoet door je werk. Michels, van Gaal, de Boer, Bergkamp, Ronaldo, Rooney, Neeskens, Beckham, Ferguson, van Nistelrooy, etc. Met name het bezoek van Rinus Michels maakten toen een grote indruk op me.
Joke en ik rijden graag door Amerika, het zijn grote afstanden maar het verkeer is zo relaxed. Vaak combineren we onze vakanties met ons bezoek uit Nederland. Zo hebben we bijna alle staten en steden in Amerika gezien. Ook vinden we het leuk om concerten en sport evenementen te bezoeken. Samen met Mylene bezoek ik diverse Country  and Western concerten. Joke en ik hebben onlangs concerten van Pink en Lady Gaga (inclusief een indrukwekkende ontmoeting van meer dan een uur met haar) gezien. Samen met Geoffrey hebben we seizoentickets voor de Denver Broncos.  Al met al kan ik wel zeggen dat we het naar ons zin hebben hier. Als ze ons vragen bestaat de “American Dream” nog dan kunnen  wij zeggen “Absolutely!”. Voor meer informatie zie www.premierinternationaltours.com. Als Baarnaars ooit in de buurt zijn dan kunnen ze altijd een “bakkie” komen doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie