Anne Mies en Ewoud Rosenthal.
Anne Mies en Ewoud Rosenthal. Privéfoto

Gedichten Ewoud Rosenthal gebundeld: ‘Gedachten zijn krachten’

9 december 2020 om 10:44 Kunst

BAARN Dierenarts Anne Mies Rosenthal heeft de gedichten van haar vader Ewoud Rosenthal gebundeld en uitgegeven in boekvorm. De dichtbundel ‘Gedachten zijn krachten’ is bijna vijf jaar na zijn dood verschenen. ,,Hij schreef veel gedichten en veel mensen vroegen erom, daarom besloot ze te bundelen. Het boekje zal ook ten goede komen aan onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hopelijk put iedereen die dit leest moed en positieve energie en veel plezier aan het lezen van deze gedichtenbundel”, aldus Anne Mies.

Ewoud Martien Rosenthal werd geboren als oudste van drie kinderen op 30 juni 1933 in Hilversum. Hij trouwde in 1962 met Tineke Verolme. Ze kregen vier kinderen en vier kleinzoons. Zijn jeugd speelde een groot deel af in de Tweede Wereldoorlog. Als oudste zoon voelde hij zich, ook al was hij een jongen van 10, enorm verantwoordelijk voor de mensen om zich heen. Een bom in Lage Vuursche was de ‘redding’ van zijn moeder Mies Rosenthal-Lamie die net door een paar Kozakken van de fiets werd getrokken. Dankzij de bom kon Mies zich losrukken en ontkomen. Gelukkig wist ze kleine Ewoud, die zich in een greppel verscholen had achter een restaurant, te vinden en konden ze samen vluchten. Dit heeft de hele diepe band tussen die twee alleen maar versterkt.

In zijn revers droeg Ewoud de gouden speld van zijn ‘grootvader Ewoud’ uit Lage Vuursche op zijn eigen wijze: niet zoals een hoefijzer altijd wordt gehangen, met behoud van geluk, maar andersom, om het geluk te delen.

OPLOSSINGEN Verantwoordelijkheid, eenvoud, dienstbaarheid en dankbaarheid waren kerneigenschappen die hem sierden. In zijn werk als assuradeur werd hij enorm gewaardeerd om zijn betrokkenheid en oplossingsgerichtheid. Ewoud Rosenthal nam in de jaren ‘60 het verzekeringskantoor van zijn vader, Rosenthal Assurantiën, over en werkte daar tot en met 2006.

Zijn liefde voor toneel en liedjes schrijven zat er al vroeg in. Voor elke gelegenheid maakten zijn woorden de mooiste liedjes en speeches. Woorden die mensen raakten. Hij was zijn hele leven op zoek naar de dingen achter de dingen en las buitengewoon veel. Overal kon je wel zijn aantekeningbriefjes in vinden zo ook in de Bijbel maar ook in de I Tjing. Gedurende zijn leven maakte hij vele gedichten of schreef gedachten op. Meestal einde van het jaar in vorm van een kerstkaart met een overdenking en een levensfilosofie, met Kerstmis een symbolische tijd in het jaar.

Hij genoot van de bossen rondom Baarn en De Vuursche en wandelde veel in de tuin van Kasteel Groeneveld in Baarn vandaar ook foto’s in deze bundel met bekende plekjes.

Ewoud Rosenthal overleed op Kerstavond 2015. Hij leed aan de ziekte van Parkinson. Hij zei: ,,onder de gegeven omstandigheden ben ik een bofferd.”

BESTELLEN Het boekje is met een hard kaft, 15x15 cm, ingebonden en 120 mm grams papier kost € 19,90 exclusief verzendkosten en is te bestellen via annemies.rosenthal@gmail.com. Het bevat prachtige natuurfoto’s van en om het kasteel Groeneveld door Baarnaar Leo Rieksen/Plakfotografie en het design is gedaan door Nuances.

Het boekje van Anne Mies en Ewoud Rosenthal is nu verkrijgbaar.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie