Afbeelding
BDU Archief

Baarn stemt in met invoering ‘ja-ja-sticker’

26 november 2020 om 19:09 Politiek

BAARN De gemeenteraad van Baarn heeft ingestemd met het vanaf 1 januari 2021 invoeren van een nieuwe brievenbussticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk: de zogeheten ja-ja-sticker. In een brievenbus zonder ja-ja-sticker mag een bezorger straks geen ongeadresseerd drukwerk meer stoppen.

,,Wie wel reclamedrukwerk in de brievenbus wil, moet er dus een ja-ja-sticker op plakken”, aldus de gemeente in een persbericht. ,,Dit is een omkering van het huidige systeem waarbij een nee-nee-sticker nodig is om aan te geven dat men geen reclame wil. Overigens kunnen de huis-aan-huisbladen bezorgd blijven worden bij adressen zonder ja-ja-sticker.”

RECHTSZAKEN Om invoering van de ja-ja-sticker had de gemeenteraad eind 2017 al gevraagd door middel van een motie. Met de invoering is gewacht in verband met rechtszaken die de reclamebranche had aangespannen tegen de gemeente Amsterdam, waar de ja-ja-sticker eerder al was ingevoerd. ,,De rechter heeft de gemeente Amsterdam uiteindelijk in het gelijk gesteld en daarmee kwam juridisch de weg vrij om de sticker ook in Baarn in te voeren.”

DUURZAAMHEID ,,Volgens cijfers van Milieu Centraal krijgt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar ruim 30 kilogram reclamedrukwerk in de bus”, vervolgt het persbericht van de gemeente. ,,Een van de redenen om de ja-ja-sticker in te voeren is papierverspilling tegen te gaan en het aantal ongelezen weggegooide folders te verminderen. Dit past ook in de ambitie van de gemeente wat betreft duurzaamheid.”

Inwoners van de gemeente Baarn ontvangen komende tijd een brief thuis met uitleg over de ja-ja-sticker. De stickers zijn binnenkort beschikbaar op het gemeentehuis en via de website van de gemeente.

Wie geen sticker op de brievenbus heeft ontvangt in het nieuwe jaar geen reclamedrukwerk meer, maar nog wel huis-aan-huisbladen. ,,Wil men ook geen huis-aan-huisbladen ontvangen, dan moet men -zoals nu ook al het geval is- een nee-nee-sticker op de brievenbus plakken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie