Afbeelding
Pixabay

Toekomst zonder aardgas

22 november 2020 om 15:00 Natuur en milieu

BAARN De gemeente Baarn bereidt zich voor op een toekomst waarin woningen verwarmd worden zonder gebruik van aardgas. Een eerste onderzoek naar kansrijke alternatieven voor aardgas is nu afgerond. De resultaten staan in de Transitievisie Warmte, waarvan de gemeenteraad van Baarn onlangs de eerste versie heeft vastgesteld. Met deze visie zet Baarn een eerste stap op weg naar een toekomst zonder verbranding van fossiele brandstof voor het verwarmen van gebouwen in 2050.

Belangrijk uitgangspunt is dat de overgang haalbaar en betaalbaar moet blijven voor inwoners. Elke gemeente in Nederland moet voor eind 2021 een Transitievisie Warmte hebben vastgesteld. Daarin geeft een gemeente een visie op hoe de overgang naar een toekomst zonder aardgas voor het verwarmen van gebouwen eruit ziet. Gemeenten kunnen daar dus voor een deel zelf invulling aan geven. Wethouder Jannelies Vissers: ,,Kenmerkend voor de manier waarop we dat in Baarn willen doen is dat we stappen nemen op ‘Baarnse schaal’. We willen de overgang naar andere manieren van verwarmen haalbaar en betaalbaar houden voor onze inwoners. In de uitwerking van de visie nemen we daarom de tijd om samen met inwoners goede afwegingen te maken en eerst ervaring op te doen in een aantal wijken. Ondertussen sporen we eigenaren van woningen en andere gebouwen alvast met informatie, advies en financieel aantrekkelijke voorwaarden aan om hun pand te isoleren.”

KANSEN De Transitievisie Warmte is geen definitief beeld. Er staan opties in voor verwarmingsmethoden die momenteel kansrijk zijn om verder uit te werken. Voor veel wijken in de gemeente is bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet nu geen voor de hand liggende oplossing. In plaats daarvan kan een elektrische warmtepomp of groen gas dan een alternatief zijn. In wijken waar wel kansen zijn voor een kleinschalig warmtenet, kan nader onderzoek gedaan worden naar het gebruiken van warmte uit bodem of oppervlaktewater. Toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van aardwarmte, zullen in volgende versies van de Transitievisie Warmte worden meegenomen. Belangrijk is dat kansrijke opties altijd in overleg met bewoners verder worden uitgewerkt.

TOEKOMST Wanneer wijken precies aardgasvrij gaan worden, is nog niet bekend. Wel is er in de Transitievisie Warmte een indeling gemaakt in wijken waar voorbereidingen vóór 2030 starten en wijken waar de voorbereidingen ná 2030 starten. In samenspraak met wijkbewoners wordt steeds in een zorgvuldig proces een afweging gemaakt hoe en wanneer een wijk aardgasvrij kan worden. In de gemeente Baarn is de Staatsliedenwijk de eerste bestaande woonwijk waar de gemeente met Woningcorporatie Eemland Wonen, Sportcentrum De Trits, Woonzorg en energienetbeheerder Stedin de haalbaarheid van een warmtenet onderzoekt.

Als deze wijk inderdaad kansrijk blijkt, zal de gemeente in samenspraak met bewoners beginnen met voorbereidingen voor een warmtenet. Overigens is het voor wijkbewoners niet verplicht om zich op een eventueel warmtenet aan te sluiten. Voor alle wijken in de gemeente geldt dat inwoners nu alvast aan de slag kunnen met energie besparen. Bijvoorbeeld door het gebruik van radiatorfolie, ledlampen, korter douchen of het isoleren van de woning. Belangrijke stappen Wethouder Vissers is blij met de eerste stap die gezet wordt in de Transitievisie Warmte: ,,In het nationaal Klimaatakkoord is opgenomen dat Nederland streeft naar een volledig duurzame warmtevoorziening in 2050. Daarbij is de overgang naar aardgasvrije wijken cruciaal. Voor deze enorme opgave zijn nu ook in onze gemeente de belangrijke eerste stappen gezet. De visie is samen met belanghebbende partijen opgesteld. In de projectgroep hebben woningcorporatie Eemland Wonen, netwerkbeheerder Stedin, de Baarnse Klimaat Alliantie, energiecoöperatie EnergiekBaarn en het Platform Ondernemend Baarn deelgenomen. Ook is met belangstellende inwoners gesproken op een bewonersavond. Hier zijn de nodige kansen en zorgen gedeeld, die we serieus meenemen in het vervolgproces.”

Kijk voor meer informatie op www.baarn.nl/duurzaamheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie