De intocht is dit jaar digitaal te bekijken.
De intocht is dit jaar digitaal te bekijken. Intocht Sint Nicolaas

Iedereen op de eerste rij bij digitale intocht Sinterklaas in Baarn

12 november 2020 om 14:33 Evenementen

BAARN Nee, corona is geen zwarte bladzijde in de intocht-geschiedenis van Sint-Nicolaas. Wel zal het de geschiedenis in gaan als een hele bijzondere.

Wouter Eijbaard voorzitter van de Stichting Intocht Sint Nicolaas te Baarn laat zich niet uit het veld slaan. Zaterdag 21 november wordt een feestdag voor alle Baarnse kinderen. Dan wordt Sint-Nicolaas in het dorp verwelkomd.

Toen duidelijk werd dat de happening bij Eemlust en de traditionele rondrit door het dorp die gepland waren dit jaar niet door konden gaan, werd bedacht om langs Sint te rijden. Ook dat gaat niet door dus wordt het een verwelkoming met als motto ‘Digitale Sint draait door’.

Met als grote voordeel dat iedereen hoog en droog op de voorste rij (namelijk voor een laptop of computerscherm) kunt kijken naar de Baarnse intocht. Vanaf 13.00 uur en helemaal live, zo verzekert Eijbaard.

Dit jaar voor het eerst met roetveegpieten. Een gevoelige discussie in Baarn, zeker nadat de politiek druk op de ketel zette met een motie in de gemeenteraad. Eijbaard wil er nu niet over spreken. ,,Alle energie en alle aandacht gaan uit naar de voorbereidingen voor het echte kinderfeest. Daar gaat het om. Direct daarna kijken we naar volgend jaar en gaan we met elkaar en de politiek verder in gesprek.”

VOORDEEL De roetveegpiet was onder andere bekritiseerd omdat die makkelijker herkenbaar zou zijn bij dorpsgenoten. Het enige voordeel van de coronamaatregelen, alle Pieten worden voorzien van een mondmasker.

Door de corona-maatregelen gooit menig inkomst-comité het bijltje erbij neer. Niet in Baarn en niet Eijbaard. ,,Wij zijn van mening dat we wél degelijk iets kunnen en iets willen organiseren voor de Baarnse jeugd. De opzet én het totaalverhaal/het totaalplaatje voor het kind zal zó zijn, dat heel Baarn – en omgeving – en zeker ook (groot)ouders er weer een jaar op kunnen teren! Wij zien de mogelijkheden die corona ons noodgedwongen geeft, als een kroon op het jarenlange werk van alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de intocht!”

Baarn houdt nauwlettend het NTR Sinterklaas Journaal in de gaten. Zeker nu er duidelijke tekens zijn dat ‘een paleis’ een prominente rol in de journaals gaat spreken. Inmiddels zijn er twee afleveringen uitgezonden, voornamelijk vanaf de stoomboot die uit Spanje onderweg is. De geoefende kijker heeft echter al enkele keren een glimp van Baarn kunnen zien.

Tekening voor Sint
Nu Sint niet aan een kade verwelkomd kan worden, laat staan de hand geschud, worden er alternatieven gezocht. Zowel landelijk als in Baarn is er de oproep om een mooie tekening voor Sinterklaas te maken, die hij bij de intocht aangeboden krijgt. De Baarnsche Courant werkt graag mee aan dit initiatief. In de krant van woensdag staat een kleurplaat die mooi ingekleurd en opgestuurd kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie