Fietsvrienden Pijnenburg dienen handhavingsverzoek in bij gemeente Baarn om fietspad weer heropend te krijgen

3 november 2020 om 16:16 lokaal Deel je nieuws

Maandag 2 november 2020 heeft het burgercomité ‘Fietsvrienden Pijenburg’ samen met de Fietsersbond Soest, Fietsersbond Baarn en het Utrechts Fiets Overleg (UFO) een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Baarn om het fietspad over Pijnenburg weer open te krijgen. Sinds april 2019 is het fietspad over landgoed Pijnenburg vanaf de 300-Roedenlaan naar de Wieksloterweg afgesloten. 

Rosalie Smit, medeoprichter burgercomité Fietsvrienden Pijnenburg: “De afgelopen maanden hebben we van veel fietsers gehoord dat zij het fietspad dagelijks missen. Uit hun verhalen begrepen wij dat het pad al meer dan 30 jaar in gebruik is als fietspad. We zijn geholpen door tientallen fietsers met o.a. archiefonderzoek. Dankzij hen ontdekten we dat het fietspad is aangelegd en onderhouden met overheidsgeld. Dit betekent dat het fietspad niet zomaar afgesloten kan worden. Ook al loopt het over particuliere grond!

De Fietsvrienden constateren dat de afsluiting van het fietspad over landgoed Pijnenburg in strijd is met artikel 14 lid 1 in samenhang met artikel 4 lid 1 van de Wegenwet. Deze regels schijven voor dat de rechthebbende of onderhoudsplichtige van een openbare weg verkeer over deze weg moet dulden. Daarnaast zijn verkeersborden en hekken geplaatst zonder dat er een verkeersbesluit aan ten grondslag ligt. Daarmee is de plaatsing daarvan ook in strijd met artikelen 15 en 16 Wegenverkeerswet. Het fietspad is volgens artikel 4 lid 1 onder I en II van de Wegenwet een openbare weg. Het fietspad was namelijk voor de afsluiting gedurende meer dan 30 jaar in gebruik als fietspad en is meer dan 10 jaar onafgebroken door overheden met publiek geld onderhouden. 

Al anderhalf jaar zijn fietsers de dupe van deze afsluiting. Ruim 2000 handtekeningen onder de petitie ‘Fietspad Pijnenburg weer open’ benadrukken dit. Het fietspad is een slagader in het regionale fietsroutenetwerk. Fietsers moeten nu enorm omfietsen, deels over de gevaarlijke Embranchementsweg. Overleg tussen wethouders van Baarn en Soest en de landgoedeigenaar hebben tot nu toe niet geleid tot een oplossing, noch vragen van raadsleden in de gemeenteraden van Baarn of Soest. Ook contact tussen Fietsvrienden Pijnenburg en de landgoedeigenaar heeft geen resultaat opgeleverd. Provincie Utrecht houdt zich afzijdig. De Fietsvrienden staan open voor goede alternatieven, maar zolang die er niet zijn, moet het fietspad gewoon weer open.

Zie ook www.fietsvriendenpijnenburg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie