Wethouder Hugo Prakke: ,,Controle op de lokale democratie is zo belangrijk.”
Wethouder Hugo Prakke: ,,Controle op de lokale democratie is zo belangrijk.” Caspar Huurdeman

Wethouder Prakke verrast door media aanbod in Baarn

16 oktober 2020 om 13:21 Mensen

BAARN Wethouder Hugo Prakke is van communicatie. Als D66’er vindt hij het een belangrijk onderdeel van zijn taak. Zelf vlogde hij de eerste 66 dagen van zijn wethouderschap. ,,Controle op de lokale democratie is zo belangrijk.” En, ,,Baarn mag zich gelukkig prijzen met een breed medialandschap.”

Burgemeester Mark Röell is een communicator pur sang, maar communicatie zit in de portefeuille van wethouder Hugo Prakke.

Wordt niet al het gras voor zijn voeten weggemaaid? Prakke lacht: ,,Nee hoor, het werkt juist motiverend. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Als communicatie maar een duidelijk doel heeft. Ik probeer inzicht te geven in mijn werkzaamheden. Wat doet zo’n wethouder nu eigenlijk. Daarnaast kan ik mijn waardering tonen voor medewerkers of projecten. Het is een begin, eerlijk gezegd vind ik me nogal veel aan het zenden. Bij communiceren moet je ook goed luisteren. Wat wil de burger en kun je daar wat mee? Dat is participeren en dat willen we veel meer gaan doen in Baarn. De klankbordgroepen bij Paleis Soestdijk waren een mooi begin. Dat moet je verder ontwikkelen. Ik hoop op een paar goede experimenten volgend jaar.”

,,Toevallig had ik samen met burgemeester Mark Röell de leerlingenraad op bezoek. Zelf deed ik digitaal mee, omdat ik toen op de uitslag van een coronatest wachtte. Het is verbluffend te horen en te zien hoe goed kinderen weten wat ze willen. Ze hebben veel creativiteit, je hoeft niks anders te doen dan goed te luisteren.”

EERSTE HALF JAAR Het eerste half jaar in Baarn is wethouder Prakke uitstekend bevallen. Hij werkte daarvoor in de consultancy, waarbij hij vooral keek naar de verbetering van werkprocessen bij bedrijven. ,,Nu moet ik mijn eigen baan indelen. Waar wil ik energie in stoppen, wat kunnen ambtenaren uitstekend doen, waar moet ik een impuls geven. Ik geniet er erg van. Ook de samenwerking in Baarn is goed, geen gehakketak. Het is een mooi dorp, met een mondige bevolking.”

Vorige maand nam Prakke voor het eerst deel aan de jaarlijkse persmiddag van de gemeente Baarn. Mediavertegenwoordigers kijken dan terug en vooruit op de samenwerking met burgemeester en wethouders en de voorlichters van de gemeente.

VOLLE ZAAL Prakke trof een volle zaal aan. Iedereen was uitgenodigd: vertegenwoordigers van de Gooi en Eemlander, het AD, de Baarnsche Courant, RTV Utrecht, RTV Baarn en zelfstandig persfotograaf Caspar Huurdeman.

Prakke: ,,Ik woon in Leersum. Daar vind ik De Kaap in mijn brievenbus en zo nu en dan een verhaal in de regionale editie van het AD. Er gaan weken voorbij dat er geen vertegenwoordiger bij de raad zit. Dat is hier wel anders en dan worden de raadsvergaderingen ook nog eens door RTV Baarn uitgezonden.

Men is het hier gewend, maar ik kan zeggen dat het een luxe is die we moeten koesteren. Het hoort bij de democratie dat er onafhankelijke controle is. De media hebben daar een belangrijke taak in. Onderlinge concurrentie houdt elkaar scherp.”

DIGITAAL Thuis leest de wethouder de Baarnsche Courant digitaal. Op zijn werkplek een papieren exemplaar.

Prakke: ,,Ik lees hem niet zo zeer voor de actualiteit. Ik wil gewoon weten wat er speelt, wat er geschreven wordt. Het is niet zo dat ik mijn beleid laat leiden door wat de krant schrijft. Nu heb ik ook wel een portefeuille die niet altijd in de schijnwerpers staat met financiën en personele zaken. Heel anders dan de collega’s die bijvoorbeeld openbaar groen en verkeer als portefeuille hebben.”

Toch zal hij eind dit jaar weer volop in de schijnwerpers staan wanneer het theaterdossier wordt behandeld.

THEATER ALTERNATIEVEN Prakke: ,,We liggen op schema. Zoals beloofd leggen we drie alternatieven voor. De Speeldoos renoveren en geschikt maken voor de komst van de bibliotheek. Het zogenoemde Arcadeplan waarbij een theater op de Brink is voorzien en de derde optie: Een nieuw theater op de plek van de huidige bibliotheek aan de Hoofdstraat en het Nutsgebouw aan de Burgemeester Penstraat. Nu zeg ik er niets over, maar straks zal het college duidelijk maken wat de voorkeur is. Daarna is het geheel aan de raadsleden, die moeten afwegen wat ze het belangrijkste vinden.”

TENTOONSTELLING Zaterdag zou Hugo Prakke de tentoonstelling 125 jaar Baarnsche Courant in de Oudheidskamer van de Historische Kring openen. Dit is door de aangescherpte coronamaatregelen helaas niet mogelijk. De expositie is wel te bezoeken op zaterdag van 11.00-13.00 uur en op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

door Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie