Afbeelding
Burn-out voorkomen

Een burn-out voorkomen? Kies een baan die bij je past

15 oktober 2020 om 11:40 Partnercontent

Het aantal mensen met een burn-out neemt schrikbarend toe. Vaak is het ontstaan hiervan werk-gerelateerd. Jaarlijks ervaart zestien procent van de Nederlandse beroepsbevolking burn-outsymptomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Die bestaat op dit moment uit 8,3 miljoen mensen. Dit houdt in dat 1,4 miljoen werkenden te maken hebben met burn-outklachten. Je loopt een verhoogd risico als je te lang last hebt van stress en je lichaam en geest zich hiervan niet kunnen herstellen. Je voelt je fysiek en mentaal uitgeput en je reserves zijn opgebrand. Maar een burn-out kan tevens worden veroorzaakt door een combinatie van werk- en privéfactoren.  

Het voorkomen van een burn-out begint bij bewustwording van de risicofactoren. Door te kiezen voor een baan die bij je past, zijn de meesten daarvan uit te bannen. Detacheringsorganisatie Joinuz is zich hier goed van bewust en speelt hier met de beschikbare functies op in, bijvoorbeeld met een veelzijdige vacature bij de overheid die bijdraagt aan een optimale werk-privé balans. 

Leeg raken van de accu 

Het zijn vaak de doorzetters en de harde werkers die vastlopen en een burn-out krijgen. Zij omschrijven hun klachten veelal als het leeg raken van de accu en het voortdurend in een te hoge versnelling staan. De symptomen verschillen per persoon en ontstaan niet plotseling, maar geleidelijk. In een vroeg stadium zijn er vaak al signalen. Mensen met burn-out klachten zijn slapen bijvoorbeeld slecht, zijn steeds vaker moe, hebben een verminderde concentratie en piekeren veel. Een ander kenmerkend symptoom is depersonalisatie. Dit is een cynische en negatieve houding richting collega’s of mensen in de naaste omgeving, fysieke en emotionele uitputting en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Vaak worden ook pijnklachten zoals maagpijn, spierpijn en hoofdpijn ervaren. Veel mensen wachten met het vragen om hulp pas tot dit moment, omdat zij last hebben van het gevoel van falen en schaamte. 

Verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid 

Burn-outklachten worden vaak vooral geassocieerd met werkstress, veroorzaakt door een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Die kan ontstaan wanneer je je lichaam en geest te lang en te hard overbelast. Er is dan geen goede balans meer tussen je behoeften en/of capaciteiten enerzijds en de aard van het team en/of het werk anderzijds. Dit kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals: een slechte sfeer op de werkvloer, onduidelijke verantwoordelijkheden op het werk, een slechte balans tussen werk en privé, voortdurende druk om te presteren. Ook als de organisatie niet goed aansluit op jouw eigenschappen als werknemer, werkt dit stress in de hand. 

Minimale stressfactoren 

Hieruit blijkt eens te meer hoe belangrijk het is om een baan te hebben die bij je past en die bijdraagt aan een goede balans tussen werk en privé. Daarbij zijn gunstige arbeidsvoorwaarden niet in de laatste plaats van belang. De eigentijdse detacheringsorganisatie Joinuz weet hier alles van en stimuleert haar mensen op allerlei mogelijke manieren om een optimale werk-privé balans te vinden. Als je voor Joinuz aan de slag gaat, wordt op basis van jouw wensen een passende opdracht gezocht. Daarbij heb je de keuze uit parttime of fulltime functies. Wanneer je er werkt als gedetacheerde, is het tevens mogelijk om tussen de opdrachten door zo nu en dan een pauze te nemen. Stuk voor stuk zijn dat manieren om werkstress en het risico op burn-out het hoofd te bieden.  


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie