Harry Helwegen (rechts] draagt de Baarnsche Courant een warm hart toe.
Harry Helwegen (rechts] draagt de Baarnsche Courant een warm hart toe.

‘Baarnsche Courant is verbindend platform’

24 september 2020 om 07:36 Maatschappelijk

BAARN ,,Journalisten moeten de politiek kritisch volgen. Dat hoort lokaal ook te gebeuren.” Harry Helwegen is de kersverse voorzitter van de eveneens nieuwe Stichting Verbind Baarn. De stichting is in oprichting. Uitgever Dick Naafs de kartrekker. Doelstelling is, kort gezegd, de toekomst van de Baarnsche Courant bij tegenslagen veilig stellen.



Directe aanleiding van het oprichten van de stichting is de noodkreet die uitgeverij BDU, sinds 1 januari 2018 eigenaar van de Baarnsche Courant, slaakte kort na het uitbreken van de coronacrisis. Het bedrijf dreigde om te vallen en zou daarbij de BC meetrekken. Baarn zonder BC kunnen veel Baarnaars zich niet voorstellen. Acties om abonnees te werven hebben sindsdien zeker zestig nieuwe abonnees opgeleverd. Anno 2020 geen geringe prestatie.

WARM HART ,,Marijke en ik dragen de Baarnsche Courant een warm hart toe”, antwoordt Harry Helwegen op de vraag waarom hij ‘ja’ heeft gezegd tegen het voorzitterschap. ,,Ik stel mij voor dat ik samen met de andere bestuursleden, penningmeester Johan Grims en secretaris Dick Naafs, ga kijken wat voor programma we gaan samenstellen om onze doelstelling te bereiken. Waarbij mijn belangrijkste taak wordt alles van de grond te tillen. Er is een mooi comité van aanbeveling. Ik hoop dat zij ook de handen uit de mouwen willen steken. Uiteindelijk is het belang tweeledig. Enerzijds de naamsbekendheid van de BC vergroten en tegelijk het aantal abonnees en anderzijds geld inzamelen om te zorgen dat de toekomst van de BC gewaarborgd wordt.” Harry Helwegen snapt niet dat mensen in Baarn kunnen wonen zonder iets te weten over hun woonplaats.

VERBINDEN Helwegen is overtuigd van het belang van de Baarnsche Courant. ,,Het eerste belang is het kritisch volgen van de politiek en Baarnaars hiervoor een platform bieden. Dat is de functie van steunpilaar van de democratie. Als dat niet meer gebeurt, betekent dat een verschraling. Daarnaast is de BC belangrijk als platform om inwoners te verbinden. Bijvoorbeeld in de strijd tegen eenzaamheid. Als je de krant niet leest, weet je niet wat er gebeurt in Baarn, dat krijg je nu op een presenteerblaadje aangeboden. Ik vind persoonlijk dat je relatief weinig betaalt voor de informatie die je krijgt. Ook vind ik het leuk te lezen wat inwoners doen die ik niet ken. Anders zou ik daar nooit achter komen. De Baarnsche Courant is een mooi platform om te verbinden. Zodat we in de gemeente Baarn niet langs elkaar leven en niet weten wat een paar straten verderop gebeurt.”

Binnenkort zal de oprichtingsakte worden ondertekend bij de Baarnse Notarissen. Alle betrokken personen zijn, op zijn Baarns, vastgelegd tijdens het recente Prinsjesdagontbijt in restaurant Eemlust.

INFORMATIE Wie meer informatie wil of ook in het Comité van Aanbeveling wil, kan contact opnemen met Dick Naafs via d.naafs@bakkerbaarn.nl of 06 53399414.


door Christine Schut

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie