Kampioen onderborden met nog een speciale tekst voor dinsdagochtend tijdens de markt.
Kampioen onderborden met nog een speciale tekst voor dinsdagochtend tijdens de markt. Baarnsche Courant

Meld uw overbodige of onduidelijke verkeersbord

22 september 2020 om 09:27 Verkeer en vervoer

BAARN Lijdt Baarn aan Borderitus of valt dat wel mee. In ieder geval zijn er een paar situaties waarbij sprake is van onduidelijke of overbodige borden. Niet de hoeveelheid borden maar de inrichting van de straten en pleinen moet duidelijk maken wat daar mag en moet. De praktijk is een stuk weerbarstiger dan het papier. Een rondgang.

Het lijkt wel of Baarn een abonnement heeft op moeilijke, lange onderborden. Ook op andere plaatsen in het dorp is het verkeersbordenbeleid voor verbetering vatbaar. Te veel borden of, nog erger, overbodige borden. Een verkeersbord moet in één oogopslag duidelijk zijn. Zeker wanneer je aan komt rijden of fietsen. Europa heeft een mooi systeem. Aan de vorm kun je al zien of je met een gebodsbord of een adviesbord hebt te maken. Soms is aanvullende informatie nodig en dan komt er een onderbord. Daar begint de ellende. Volgens juristen kan het niet anders. Wanneer de informatie onjuist of onvolledig is, kan er niet worden gehandhaafd, laat staan een boete worden uitgeschreven. In samenwerking met Pieter Schut van ‘Blij met Baarn’ gaven redacteuren van de Baarnsche Courant de afgelopen weken hun ogen goed de kost. In de loop der jaren zijn er alleen maar meer borden gekomen. Zelden gaat er één weg. Bijvoorbeeld de vele bordje die naar het Meander ziekenhuis verwijzen. Uitstekend toen het een afdeling spoedeisende hulp had. Maar die is al vele jaren geleden opgeheven. Vorige week werd het centrum nog voorzien van welkomstborden met tegelijk de coronawaarschuwing om minimaal anderhalve meter afstand te houden. Ook nieuw is de blauwe zone bij Albert Heijn. Op zich begrijpelijk om er voor te zorgen dat er geen voertuigen dag en nacht ten onrechte het parkeerterrein gebruiken. Het roept weer een serie nieuwe vragen op. De winkelketen meldt uitdrukkelijk dat het om ‘eigen terrein’ gaat. Wie kan en mag dat handhaven is dan de vraag. De journalistieke speurtocht leidde tot de volgende, voorlopige, top 5:

5 De nieuwste borden in de Professorenwijk. Na veel discussies is het om en om parkeren opgeheven. Op de even maanden rechts op de oneven maanden links. Op wisseldagen stonden soms aan beide zijden voertuigen, waardoor de brandweer en andere grote voertuigen in het nauw kwamen. Een nieuw parkeerregime is nu van kracht, maar je moet stil gaan staan om alle tekst tot je te nemen.

4 Voetpad, geen voetpad, wel een voetpad, geen voetpad. De gele stoep tussen de nieuwe Aldi en de Laanstraat ligt er strak bij. De doorsteekjes voor de auto’s die een parkeerplaats zoeken, mogen ogenschijnlijk niet het etiket voetpad hebben. Zo creëer je op enkele meters wel een bordenwoud en zorg je voor verwarring.

3 De borden om het fietsen in de Laanstraat te beperken. Daar zit hem precies de crux. Soms mag je er wel fietsen. Om dat allemaal uit te leggen, is een lap tekst nodig. Voordeel is dat bij de twee doorsteekjes voor auto’s, het bord herhaald moet worden. Je krijgt dus enkele keren de kans om hem te lezen. Maar of dat nu de bedoeling is?

2 Bord met onderbord met extra onderbord. Wie op dinsdagmorgen de markt op wil, moet zijn leesbril meenemen. Er stond al geruime tijd een bord met onderbord, voor de ‘duidelijkheid’ is er alleen op dinsdag een extra onderbordje.

1 Glad wegdek. In al zijn eenvoud de winnaar. Het bord is namelijk alleen zichtbaar wanneer je vanaf de Molenweg de T-kruising met de Eemnesserweg oprijdt. De Molenweg loopt vrij steil naar beneden dus wanneer de weg opgevroren is of het ijzelt, dan is voorzichtigheid zeker geboden. Het bord zie je echter pas onderaan de weg en dan is het echt te laat.

Meld uw verkeersbord

Maak een foto van het verkeersbord in Baarn dat u onder de aandacht wil brengen. Is het een overbodig bord, kan het zonder of met minder tekst. Is een andere wegindeling mogelijk of heeft u een verbetersuggestie, laat het de Baarnsche Courant vooral weten. Dat kan middels een mailtje aan baarnschecourant@bdu.nl. Uw kunt de foto ook rechtstreeks appen via telefoonnummer 06 34306032. Wordt vervolgd.

door Eugene Leenders

In de Laanstraat valt ook heel wat te lezen.
De parkeerplaats van Albert Heijn aan de Eemnesserweg.
Verkeersborden, Borderitus.
Wat is het nut van de felgele 'herhaling'.
Komen vanaf de Molenweg zie je de 'sneeuwvlok' altijd te laat.
Veel tekst en de vraag wie daar handhavend mag optreden.
Veel tekst om het parleerregime in de Professorenbuurt te reguleren.
Bij te veel borden gaat de boodschap verloren.
Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie