Willem-Jan Verlinden
Willem-Jan Verlinden Privécollectie Verlinden

Lezing Historische Kring Baerne: De zussen van Van Gogh

20 september 2020 om 23:44 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Aanstaande donderdag organiseert de Historische Kring Baerne een lezing in de aula van Het Baarnsch Lyceum. Willem-Jan Verlinden is de auteur van het in 2017 verschenen boek De Zussen van Van Gogh. De schrijver deed uitvoerig onderzoek naar de familie van Vincent van Gogh en zal hier uitgebreid over vertellen. Centraal staat middelste zus van Vincent Lies van Gogh die ruim veertig jaar in Baarn woonde en er ook nog steeds begraven ligt.

Het verhaal van ‘De zussen Van Gogh’ komt voort uit de nieuwsgierigheid van de schrijver, die deze drie vrouwen: Anna, Lies en Willemien tegenkwam in Vincents brieven tijdens een onderzoek voor een vorig boek over diens Londense jaren.

Toen hij de pen neerlegde werd het hem duidelijk dat met het beschrijven van de levens van de zussen, er gelijktijdig een duidelijk familieverhaal werd verteld. Dat verhaal heeft veel in zich van wat hij ook als schrijver en onderzoeker belangrijk vind: het biedt context, laat echte mensen zien vaak in hun eigen woorden en verbindt persoonlijke geschiedenis met de grote maatschappelijke geschiedenis.

Vanuit zijn eigen achtergrond spelen kunst en literatuur altijd een belangrijke rol. Voordat hij onderzoeker werd en de uitkomsten ervan ook ging optekenen, studeerde hij kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden.

De link met Vincent en zijn familie was een hele directe. Verlinden werd honderd jaar nadat de familie Van Gogh in Helvoirt (een klein dorpje in Oost-Brabant, op 8 kilometer van ’s-Hertogenbosch) kwam wonen in datzelfde Helvoirt geboren. Het verhaal van Vincent was er voor hem dus altijd al. Als jongen had het zijn belangstelling en zette hij zijn eerste stappen geïnspireerd door een gedreven streekhistoricus. En tegenwoordig mag hij dagelijks doen wat hij het fijnst vindt: onderzoek en daarvan verslag doen in een boek, of zoals in Baarn, tijdens een lezing.

Kom naar het Baarnsch Lyceum op donderdag 24 september, leer Vincent van een andere kant kennen, begroet in woord en beeld zijn zussen en twee broers. Welkom!

Aanmeldingen via info@historischekringbaerne.nl . In verband met de coronamaatregelen is aanmelden verplicht. Bij Het Baarnsch Lyceum is voldoende parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vijf minuten wandelen naar de hoofdingang van het gebouw. De lezing start om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Op vertoon van 1 lidmaatschapskaart: gratis toegang voor 2 personen. Overige belangstellenden: € 3,50 per persoon.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie