Afbeelding
Pixabay

Gaat jouw koopkracht erop vooruit of achteruit? Bereken het hier

15 september 2020 om 20:30 Economie

BAARN Het komende jaar zal voor velen financieel gezien zwaar worden, aldus het Nibud. Toch zal er volgens het instituut voor budgetvoorlichting weinig veranderen in de portemonnee van mensen die hun baan behouden. 

Het Nibud berekende voor ruim honderd fictieve, veelvoorkomende huishoudens de koopkrachtontwikkeling in het komende jaar. Van een single met een goedbetaalde baan, tot een echtpaar met kinderen en een uitkering. Dat deden ze op basis van de Miljoenennota die het kabinet dinsdag presenteerde. 

LocalFocus zet die berekeningen op een rijtje. Iedereen kan hieronder filteren op het soort huishouden om te zien wat de kabinetsplannen betekenen voor jouw portemonnee. Het gaat overigens alleen om beleidsveranderingen: een promotie, kinderen krijgen of juist een baan verliezen heeft een nog grotere impact op iemands inkomenssituatie en dat vind je uiteraard niet terug in dit cijfer.

Mensen met een modaal inkomen gaan er volgend jaar maandelijks 45 euro op vooruit. Dat stelt de loonadministreerder Visma Raet uit Amersfoort na een doorberekening van de plannen die in de begroting staan. Een modaal salaris is volgend jaar 2778 euro per maand.

Ook mensen die het minimumloon verdienen of twee keer modaal verdienen gaan erop vooruit. Minima krijgen er volgend jaar 25 euro per maand bij, wat een stijging van 2 procent betekent. Mensen die twee keer modaal verdienen houden netto 50 euro per maand meer over. Visma Raet heeft bij de berekening geen rekening gehouden met mogelijke stijgingen van de pensioenpremie.

Eerder stelde Visma Raet na onderzoek dat 77 procent van de Nederlanders bang was dat het salaris zou dalen. Een flink deel verwachtte dat de coronacrisis daar de oorzaak van zou zijn.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie