Voorrang Soestdijk, masterplan renovatie

12 september 2018 om 13:35 partnercontent

BAARN De Meijer Bergman Erfgoed groep (MBE) beoogt zowel van Paleis Soestdijk als van de tuin, het park en het bos in 2030 een aantrekkelijke, voor het publiek toegankelijke voorziening te maken. Het paleis, waarmee de stap van monarchie naar magie gezet gaat worden, wordt een platform voor innovaties en excellent ondernemerschap. Naast horeca en woningen komen er tentoonstellingen en evenementen voor een breed publiek.

Als eerste wil de MBE beginnen met de renovatie van het paleis. Die renovatie moet wel passen binnen het huidige bestemmingsplan. Naast de gemeenten Baarn en Soest, de provincie Utrecht, omwonenden en andere stakeholders hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de monumentencommissie een belangrijke stem in het kapittel. De kosten voor onderzoek, het opstellen van een masterplan en nieuwe bestemmingsplannen komen voor rekening van de MBE, die het paleis voor 1,7 miljoen euro heeft gekocht.

Apart aandacht in de planontwikkeling krijgt de Amsterdamsestraatweg, die tegenover het paleis - waar De Parade moet komen- heringericht dient te worden, zodat de bezoekers straks veilig kunnen oversteken. Tijdens een speciale bijeenkomst op 19 september worden gemeenteraads- en steunfractieleden over de stand van zaken aangaande de planontwikkeling geïnformeerd, staat te lezen in een informatiebrief van burgemeester & wethouders. Made by Holland is de naam waaronder de MBE Soestdijk gaat revitaliseren. De ruimtelijke kaders, zoals de Gebiedsvisie van Baarn en Soest en de inbreng van de provincie Utrecht, zijn bij de selectie getoetst. Deze kaders worden uitgewerkt tot een masterplan voor het gehele landgoed.

In het mastersplan vindt de afweging van de diverse onderdelen plaats maar ook de effecten op de natuur, cultuur, het verkeer/ parkeren en de directe omgeving. De uitwerking wordt opgetekend in één of meerdere bestemmingsplan, die door de raad aanvaard dienen te worden. Sowieso is een herziening nodig voor het marechaussee-terrein waar woningbouw komt. De winst op het bouwproject wordt geïnvesteerd in het herstel van Soestdijk. De start van de renovatie vindt plaats voor eind 2019.

De huidige inrichting belemmert een goede verbinding tussen de weerskanten van de Amsterdamsestraatweg, maar ook een goede verbinding met NS station Baarn. Onderzocht gaat worden hoe beide verbindingen verbeterd kunnen worden. Voor de Amsterdamsestraatweg valt te denken aan een tunnel dan wel een brug. Op deze onderdelen denkt de provincie Utrecht, wegbeheerder, actief mee. Ook stelt zij capaciteit beschikbaar. Dit najaar ondertekenen de gemeente Baarn en MBE een intentie-overeenkomst. Het masterplan moet zomer volgend jaar gereed zijn, de bestemmingsplannen medio 2019. Mogelijke beroepsprocedures, die eventueel ingesteld worden, kunnen de uitvoering vertragen.

door Martin Hoogendoorn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie