Afbeelding
Baarnsche Courant

Adviesraad Sociaal Domein bepleit pro-actief toiletbeleid in Baarn

9 juli 2020 om 09:09 Overig

BAARN De Adviesraad Sociaal Domein Baarn heeft het college van b&w gevraagd om een gemeentelijk toiletbeleid te ontwikkelen. Achterliggende gedachte is dat meer mensen beter mee kunnen doen in de samenleving als er voldoende openbare en toegankelijke toiletten beschikbaar zijn. De wetenschap dat er altijd een wc in de buurt is, geeft inwoners meer zelfvertrouwen. Een verbeterde mobiliteit helpt hen tegen eenzaamheid. Bekendheid geven aan de bestaande openbaar toegankelijke toiletten en het stimuleren van anderen om openbaar toegankelijke wcs te hebben zijn belangrijke aandachtspunten voor zon gemeentelijk toiletbeleid.

Verschillende gemeenten in Nederland, België en Duitsland hebben al een toiletbeleid ontwikkeld. De Adviesraad Sociaal Domein Baarn (ASDB) vindt het belangrijk dat de gemeente Baarn dit ook gaat doen. Bijvoorbeeld door te inventariseren waar openbaar toegankelijke toiletten zijn in Baarn en deze plekken bekend maken in de zogenoemde HogeNood-app. Ook het bieden van een kleine vergoeding aan horeca, winkels en supermarkten om het aanwezige toilet openbaar beschikbaar te stellen is een positieve bijdrage. De MaagLever Darm Stichting heeft een hele reeks aanbevelingen voor gemeentelijk en regionaal beleid ontwikkeld, die opgepakt kunnen worden. Ook vanuit het VN-verdrag Handicap is er genoeg aanleiding om als gemeente op te komen voor het meedoen van mensen met een handicap in de samenleving. Daarnaast is de ASDB van mening dat een dergelijk beleid ook een positieve uitstraling kan hebben voor toeristen.

De Adviesraad Sociaal Domein Baarn (ASDB) is een officieel adviesorgaan van het college van b&w. De adviesraad adviseert gevraagd en ongevraagd met een brede blik op beleidsonderwerpen bijvoorbeeld op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet. De ASDB is onafhankelijk en bestaat uit negen leden en een voorzitter, die vanuit hun persoonlijke of (vrijwilligers)werkervaring betrokken zijn bij het sociaal domein. De werkzaamheden zijn verdeeld over drie adviesteams: het team Jeugd/Opvoeding/Onderwijs, het team Volwassenen tot 65 jaar en het team 65+. Voorzitter is Thomas P. Meyjes. Sinds kort is Inge Pastoor ambtelijk secretaris van de adviesraad. De adviesraad is bereikbaar via 06 - 844 258 29.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie