Paleis Soestdijk gaat samenwerken.
Paleis Soestdijk gaat samenwerken. Baarnsche Courant

Paleis Soestdijk gaat samenwerking aan met Nederlands Zilvermuseum en Nationaal Glasmuseum

8 juli 2020 om 07:59 Kunst

BAARN Paleis Soestdijk gaat een duurzame samenwerking aan met het Nationaal Glasmuseum uit Leerdam en het Nederlands Zilvermuseum uit Schoonhoven. Na de restauratie van het paleis worden de 19de-eeuwse glas- en zilverkamers, gelegen in het souterrain van het paleis, weer gevuld met eigentijdse Nederlandse ontwerpen van glas en zilver.

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: ,,Wij zijn heel trots op deze samenwerking. Op een hedendaagse manier geven wij zo invulling aan het verleden van het paleis én bieden wij een podium aan studenten en ontwerpers uit Nederland. Dit past in ons Made by Holland- plan om de Nederlandse maakindustrie te laten schitteren op Paleis Soestdijk. De glas- en zilverkamers worden twee keer per jaar gevuld met werk van Nederlandse studenten, kunstenaars en ontwerpers, geselecteerd door Het Nederlands Zilvermuseum en het Nationaal Glasmuseum. Een deel van het getoonde werk zal ook verkocht worden in de museumwinkel van Paleis Soestdijk.”

Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven toont een overzicht van Nederlands historisch en hedendaags zilver. Het ambacht van goud- en zilversmid wordt sinds 2013 beoefend in het museum. Ieder jaar wordt tijdens de Schoonhovense Zilverdag de tentoonstelling 'meesterwerken' georganiseerd. Hier tonen de eindexamenstudenten van de Vakschool Schoonhoven Zadkine hun afstudeeropdrachten.

Als enige in glas gespecialiseerde museum in Nederland neemt het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een unieke positie in. Het museum beheert een veelzijdige collectie glas en kristal, op basis waarvan het museum in staat is een representatief beeld te geven van het Nederlandse glas van circa 1880 tot heden. Binnen de hedendaagse beeldende kunst speelt het Glasmuseum ook een initiërende rol. In de Glasblazerij experimenteren kunstenaars en ontwerpers samen met glasblazers. Studenten en docenten van o.a. de Rietveld Academie, Design Academy, ArtEZ, Sint Lucas en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, zetten regelmatig in het Nationaal Glasmuseum hun eerste stappen in de wereld van het geblazen glas.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie