Een volle raadszaal voor het uitbreken van de coronacrisis.
Een volle raadszaal voor het uitbreken van de coronacrisis. Baarnsche Courant

Baarn volhardt in weren pers bij raadsvergaderingen

16 juni 2020 om 17:00 Politiek

BAARN De pers is de komende twee maanden niet welkom bij de raadsvergaderingen in Baarn. ,,De vergaderingen zijn live te volgen via TV en internet. Op deze manier zijn debat en besluitvorming open en transparant voor iedereen en ook voor de pers." Dit schrijft burgemeester Mark Röell aan de leden van de Baarnse gemeenteraad. Röell stelt hiermee voor het advies van de agendacommissie, bestaande uit de raadsleden Mark Eijbaard (PvdA) en Anne-Marie Martens (VVD), te volgen.

Hij antwoordt op de vraag van D66-fractievoorzitter Jelle Jonkers, namens alle raadsfracties, 'nog eens te kijken hoe om te gaan met de aanwezigheid van de pers bij de fysieke raadsvergaderingen in juni en juli'. Dit naar aanleiding van berichtgeving in de Baarnsche Courant over het weren van pers in de resterende raadsvergaderingen voor het zomerreces.

In deze vergaderingen wordt onder andere het voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Soestdijk besproken. Vanwege het belang dat het Baarnse gemeentebestuur hecht aan, met name, dit onderwerp én fysiek vergaderen, wordt voor de vergaderingen uitgeweken naar restaurant Groot Kievitsdal, zodat de hele gemeenteraad aanwezig kan zijn. Ook insprekers zijn welkom. Pers en publiek dus niet. Mark Eijbaard legde, als voorzitter van de gemeenteraadsvergadering, woensdagavond uit wat de overwegingen waren. Hierbij werden pers en publiek onder één noemer geschaard. 

De redactie van de Baarnsche Courant bestrijdt dat de vergadering goed te volgen is via een, door de gemeente Baarn geregisseerde, live verbinding waarbij alleen de spreker in beeld komt. Als journalist wil je ook de non-verbale communicatie tussen raadsleden kunnen volgen en, tijdens schorsingen en direct na afloop, betrokkenen kunnen aanspreken. Bovendien willen we een live blog bijhouden. In deze tijd van noodwetten en digitale vergaderingen verwachten we dat het gemeentebestuur alles op alles zet om de democratische controle zo goed mogelijk gestalte te geven. 

De vergaderingen worden op een ruimere locatie buiten de raadszaal gehouden, zodat de hele gemeenteraad, het college, ambtenaren en insprekers daarbij aanwezig kunnen zijn. De (maximaal 3) persvertegenwoordigers zijn niet welkom. Uiteraard hebben we als redactie begrip voor beperkende maatregelen vanwege corona, toen slechts een klein aantal mensen aanwezig mocht zijn in de raadszaal hebben wij als pers ook niet geprotesteerd. Nu er enige versoepeling is in de maatregelen en er vergaderd wordt in Groot Kievitsdal, liggen de zaken anders. 

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie