Een volle raadszaal is in coronatijd niet mogelijk.
Een volle raadszaal is in coronatijd niet mogelijk. Baarnsche Courant

Baarnsche Courant buitengesloten van gemeenteraadsvergaderingen

15 juni 2020 om 11:00 Politiek

BAARN Tot het zomerreces vergadert de gemeenteraad niet langer digitaal vanuit Laanstraat 1. De bijeenkomsten vinden plaats in Groot Kievitsdal. Naar de grote zaal aan de Hilversumsestraatweg wordt uitgeweken omdat rekeninghoudend met de RIVM maatregelen de raadszaal te weinig ruimte biedt om fysiek te vergaderen. Dat fysiek vergaderen wordt nodig geacht vanwege de importantie van de onderwerpen, zoals Paleis Soestdijk. Aangezien veel insprekers hun inbreng willen hebben, wijkt de gemeenteraad uit naar Groot Kievitsdal.

In de vergadering van afgelopen woensdag kwam voorzitter Mark Eijbaard met een statement namens de agendacommissie. De preses vertelde dat in april en mei digitaal was vergaderd ingegeven door de coronaregelgeving. Het betekende een beperkte setting in de raadszaal en raadsleden thuis achter de computer. De ruimte in Groot Kievitsdal is groot genoeg om in aanwezigheid van de dorpspolitici, het college van b&w en ambtenaren te vergaderen. Insprekers mogen hun zegje doen en daarna meteen de zaal verlaten. Publiek en pers zijn niet welkom. Dit laatste zou te maken hebben met de RIVM maatregelen. Echter de pers betreft twee, hooguit drie personen, die makkelijk in de zaal een plek kunnen krijgen. 

Tevergeefs heeft de BC redactie bij de gemeente bepleit toch toegelaten te worden. Het pleidooi vond geen gehoor, omdat de vergadering via de websites en RTV Baarn gevolgd kunnen worden. Worden de RIVM richtlijnen verder versoepeld zegt Baarn zo spoedig mogelijk het publiek de gelegenheid te bieden vergaderingen bij te wonen.Wat de agendacommissie vergeet is dat aanwezig in de zaal de sfeer door de journalisten geproefd kan worden, reacties van politici vis a vis anders overkomen dan via televisie c.q. daar op ingespeeld kan worden. Wij kunnen ons werk dan niet goed doen. Alleen de spreker is in beeld, dat door de gemeente wordt geregisseerd. Komt nog bij dat de redactie de kans ontnomen wordt na afloop raadsleden en anderen te bevragen. 

Tot slot: in de praktijk blijkt de kloof tussen gemeente en bevolking steeds groter te worden. Niet verwonderlijk als structureel publiek en pers buitengesloten worden. Ook de BC, die als lokaal nieuwsblad pur sang de kans wordt ontnomen de rol van democratische waakhond goed in te vullen.


door Martin Hoogendoorn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie