Afbeelding
Henry Schmitt - stock.adobe.com

Van de zomer toch op vakantie? Vergeet je vignet niet!

12 juni 2020 om 10:45 Partnercontent

Nu de coronamaatregelen in alle landen van Europa versoepeld worden, gaan ook de grenzen weer open. We kunnen weer gaan nadenken over een zomervakantie buiten Nederland, binnen Europa. Dat is goed nieuws, maar het vergt ook voorbereiding!

Ga je met de auto op vakantie? Dan is voorbereiding extra belangrijk. Het is belangrijk om niet te vergeten dat je voor veel Europese landen een vignet aan moet schaffen. Maar waar heb je een milieusticker nodig? Wij vertellen je alles over tolvignetten en andere zaken waar je aan moet denken bij een autovakantie in landen in Europa. Lees snel verder voor meer informatie over alle landen waarvoor je een vignet nodig hebt!

Vignet betekenis

Vignetten zijn niets anders dan een manier om tol te heffen. Op deze manier ontvangt een land geld om het wegennetwerk te onderhouden. Er is niet zoiets als een vignet Europa, want ieder land hanteert eigen regels over het heffen van tol en bijvoorbeeld milieuzones. In dit artikel zetten we op een rijtje voor welke landen die veel bezocht worden door toeristen je een vignet nodig hebt. Ook vertellen we je in welke landen binnen Europa je ook een milieusticker moet hebben.

Wat is een milieusticker?

Milieustickers zijn bedoeld om de luchtvervuiling in grote steden tegen te gaan. Met een milieusticker kan worden aangegeven hoe schoon, of hoe vervuilend een auto is. Auto’s die te vervuilend zijn, kunnen op deze manier worden geweerd uit het centrum van een stad, waardoor de luchtkwaliteit hier niet verder achteruit gaat.

Vignet Oostenrijk

In Oostenrijk heb je een vignet nodig voor alle snelwegen (A-wegen) en voor een aantal autowegen (S-wegen). Je moet het vignet al hebben voordat je Oostenrijk binnenrijdt. Je kunt een vignet voor Oostenrijk bij de ANWB kopen, maar je kunt ook een digitaal vignet aanschaffen. Hierbij is het wel belangrijk dat je het vignet op tijd aanschaft. Een digitaal vignet is pas 18 dagen na aankoop geldig. Je kunt dus niet een dag na aankoop Oostenrijk binnenrijden.

Sondermautstrecken

In Oostenrijk heb je ook zogenoemde ‘Sondermautstrecken’. Dit zijn trajecten waarvoor apart tol betaald moet worden. Hier heb je technisch gezien geen vignet nodig, maar het is lastig om deze trajecten te bereiken zonder gebruik te maken van een tolweg.

Vignet Duitsland

Voor Duitsland heb je op dit moment geen tolvignet of autobahnvignet nodig. Er was sprake van een tolheffing voor kentekens die niet Duits waren. Dit plan is wegens bezwaar van buurlanden niet doorgegaan. Er is besloten dat dit discriminerend zou zijn en dus niet in lijn zou zijn met de Europese wetgeving. Voorlopig heb je dus geen vignet nodig om gebruik te maken van de Duitse Autobahn.

Milieusticker Duitsland

Wel heb je voor Duitsland een milieusticker nodig om een milieuzone in te mogen rijden. Dit wordt ook wel een vignet genoemd, maar is dus eigenlijk een milieusticker. Afhankelijk van de sticker die je op basis van het kenteken van jouw auto krijgt toegestuurd, mag je steden wel of niet in. Bestel een vignet Duitsland via Duitsemilieusticker.nl.

Vignet Slovenië

Heb je besloten om dit jaar naar Slovenië te gaan? Houd er dan rekening mee dat je voor dit land een vignet op je voorruit geplakt moet hebben. Dit vignet is verplicht op de hoofdwegen van dit land. Rijd je dus uitsluitend op de binnenwegen? Dan is een tolvignet niet nodig. Toch is het altijd slim om een vignet aan te schaffen, want je weet nooit of het nodig is om toch een stuk over de snelweg te rijden.

Je kunt een vignet voor Slovenië aanschaffen bij een tankstation, een supermarkt of bij de Sloveense grens. Je kiest zelf hoe lang je vignet geldig is. Je kunt een vignet aanschaffen die een week, een maand, zes maanden of een jaar geldig is.

Anwb vignet Frankrijk

Als je deze zomer op vakantie gaat naar Frankrijk, moet je er rekening mee houden dat je tol moet betalen in dit land. Je hoeft van tevoren geen tolvignet aan te schaffen, want je kunt gewoon contact of per creditcard betalen bij de tolpoortjes. Het tarief van de tol hangt af van het voertuig waarin je rijdt.

Tolbadge

Wil je sneller door de tolpoortjes rijden en lange files bij de tolpoortjes vermijden? Dan kan je ook een tolbadge aanschaffen. Deze badge wordt bij de tolpoorten gescand, waarna je direct kunt doorrijden. De tolbadge is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig, waardoor direct duidelijk is welk tarief er berekend moet worden.

Milieusticker Frankrijk

In veel Franse steden is een milieuzone ingesteld. Een milieuzone mag je zonder milieusticker niet binnenrijden, omdat dit zou betekenen dat de luchtkwaliteit in deze milieuzone achteruit gaat. Zorg dus dat je voor Frankrijk een milieusticker aanvraagt indien je van plan bent om een Franse stad te bezoeken.

Vignet Zwitserland

In Zwitserland geldt ook een vignetplicht. In Zwitserland is het verplicht voor auto’s, motoren en aanhangers tot 3500 kg om een vignet te hebben. Een auto met aanhangwagen heeft dus twee vignetten nodig: één voor de auto, en één voor de aanhangwagen. Vignetten zijn in Zwitserland veertien maanden geldig. Je kunt hier dus meerdere keren gebruik van maken.

Tunnels

In Zwitserland moet je naast de tolheffing op de snelwegen apart tol betalen voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor deze tunnels is het niet zo dat je ook een vignet nodig hebt. Het is echter erg lastig om de tunnels zonder vignet te bereiken. Daarom raden wij het ten zeerste aan om altijd een vignet aan te schaffen voor Zwitserland, welke wegen je ook gaat nemen en waar je ook heen gaat.

Vignet Tsjechië

Ook in Tsjechië is het voor toeristen verplicht om in het bezit te zijn van een tolvignet. Dit geldt voor voertuigen met een maximaal gezamenlijk gewicht van 3500 kg. Wanneer een auto en bijbehorende aanhangwagen samen minder dan 3500 kg wegen, is hier dus slechts één vignet voor nodig. Vignetten zijn te koop voor verschillende periodes. Je kunt een vignet kopen voor tien dagen, voor een maand en voor een jaar. Vignetten zijn te koop bij grensovergangen met Tsjechiue, postkantoren en tankstations.

Vignetplicht en milieustickers in andere Europese landen

In veel andere Europese landen geldt dat je een vignet nodig hebt of dat het verplicht is om een milieusticker aan te schaffen vanwege milieuzones in grote steden. Je kunt denken aan landen in Europa als bijvoorbeeld Portugal, Spanje en Italië, waar het ook verplicht is dat je een tolvignet aanvraagt. Voor Portugal, Spanje en Italië is het aanvragen van een tolbadge mogelijk, net zoals dat mogelijk is voor Frankrijk.

Controleer voor vertrek goed wat je allemaal verplicht mee moet nemen naar jouw vakantiebestemming. Denk aan vignetten en milieustickers, welke natuurlijk verplicht zijn, maar bijvoorbeeld ook aan gevarendriehoeken, veiligheidshesjes die voldoen aan de EN471-norm en verbanddozen. Een goed voorbereide vakantie is perfect om echt van te genieten! Wij wensen je een goede reis toe!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie