Sport
Sport Sportivun

Corona, kinderen en de zomervakantie: de uitdaging, theorie en praktische oplossing

10 juni 2020 om 16:38 Uitderegio Deel je nieuws

--------------------PERSBERICHT----------------------------------------------------------------------

<AMSTELVEEN> – Komende zomer op vakantie naar het buitenland mag, maar is het ook verstandig? En als je op vakantie gaat in Nederland, waar dan? Moeten we überhaupt wel op vakantie gaan? Zeker mensen met kinderen zullen goed nadenken op welke manier zij de zomervakantie zo kunnen invullen dat de kinderen op een verantwoorde manier een geweldige tijd hebben. Sportivun biedt een gezonde uitkomst: sportkampen in <Amstelveen>.

 

Naar verwachting blijft een groot deel van Nederland binnen de landsgrenzen in de zomervakantie. Wanneer het zonnetje genoeg schijnt, hoeft dat absoluut geen onoverkomelijk probleem te zijn. De kinderen maandenlang thuis hebben, is echter niet iets waar alle ouders reikhalzend naar uitkijken, getuige de landelijke blijdschap toen de basisscholen hun deuren onlangs weer openden. En dat is niet zo vreemd. Kinderen vervelen zich nu eenmaal weleens, vaak veroorzaakt door een aantal van onderstaande punten*:

·         Een verandering in het ritme of de structuur – Een zomervakantie betekent dolle pret. Iedere dag feest, naar het zwembad, spelen met vriendjes, enzovoorts. De huidige situatie geeft onzekerheid, waardoor kinderen niet goed weten waar ze aan toe zijn.

·         Te weinig prikkels of uitdaging – Een kind kan op school te weinig worden uitgedaagd, maar zeker ook op de sportvereniging of thuis. Is de buitenomgeving uitdagend genoeg om hele dagen buiten te spelen? Zit er voldoende afwisseling in de speelmogelijkheden?

·         Iemand om iets mee te ondernemen – Sommige kinderen kunnen zichzelf prima in hun eentje vermaken, maar vaak hebben kinderen behoefte aan vriendjes, vriendinnetjes, broertjes, zusjes of een papa of mama om een leuke activiteit te doen.

* Zeijl, E. e.a. (2005). Kinderen in Nederland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Pag. 60

 

Bovengenoemde vervelingsoorzaken zijn herkenbaar in een normale situatie. Op dit moment is niets normaal. Of misschien wel ‘het nieuwe normaal’, zoals premier Rutte geregeld zegt. In deze veranderende samenleving zijn er gelukkig een heleboel (reis)organisaties die zich ontfermen over al die sportieve kinderen die ons land rijk is. Waaronder sportevenementorganisator Sportivun, dat op dit moment volop in de voorbereiding zit op een zomer vol sport, spel en plezier voor de regio Midden en Noord.

 

Hoe ziet die zomer bij Sportivun er uit?

Om die vraag te beantwoorden is het zaak te begrijpen wat Sportivun precies organiseert. Door het jaar heen varieert dit van sportieve kinderfeestjes en sportdagen tot voetbal- en tennistrainingen bij verenigingen. Schoolvakanties, waaronder de zomervakantie, staan echter voornamelijk in het teken van sportkampen. Denk aan voetbal, tennis, atletiek, multi-sport (waarbij kinderen een scala aan sporten en spellen ontdekken), een themavoetbalkamp en een kamp waar kleuters kunnen kennismaken met de wondere wereld van sport en bewegen.

 

Deze zomer is ook voor Sportivun de situatie anders dan gebruikelijk: waar de programma’s normaliter afgestemd moeten worden op de aanwezige faciliteiten van de locatie van het sportkamp, zal er nu voor iedere locatie een programma op maat gemaakt dienen te worden. Daarnaast stelt Sportivun alles in het werk om de gezondheidsrichtlijnen van het RIVM te verwerken in het programma-aanbod. Dit heeft geleid tot zes uitgangspunten van waaruit Sportivun sportkampen organiseert:

·         Buitensporten – Er zal zoveel mogelijk buiten worden gesport. De locaties waar Sportivun van gebruikmaakt zijn hier per definitie uitermate geschikt voor.

·         Groepsgrootte – Het aantal deelnemers per activiteit wordt klein gehouden. Ook blijven de groepen onveranderd gedurende een activiteit. Voorbeeld: een sportkamp met honderd deelnemers wordt opgedeeld in kleine groepen die gescheiden van elkaar blijven.

·         Handen wassen – Zowel de deelnemers als begeleiders/medewerkers wassen zoveel mogelijk hun handen tussen de activiteiten door, maar in ieder geval voordat er gegeten en gedronken wordt.

·         Programma – De programma’s worden dusdanig aangepast dat ‘social distancing’ gewaarborgd kan worden.

·         Ziekte – Bij verkoudheids- of griepklachten blijven de desbetreffende deelnemers en begeleiders thuis.

·         Halen en brengen – Op iedere locatie komt een haal- en brengplek waar zo min mogelijk sociale interactie plaatsvindt tijdens het halen en brengen van kinderen door hun ouders.

 

Mocht de zomervakantie onverhoopt toch niet doorgaan – maar daar gaan we natuurlijk niet van uit – dan krijgt iedere deelnemer zijn of haar inschrijfgeld terug. Meer informatie over de sportkampen van Sportivun in de zomervakantie is te vinden op www.sportivun.nl/zomervakantie.

 

Sportivun kijkt ernaar uit zoveel mogelijk jonge sportievelingen weer te mogen voorzien van sportactiviteiten. Tot snel en blijf gezond!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sportivun: 035-3030035 of informatie@sportivun.nl

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie