Afbeelding
Overhemd

De overhemden van vroeger en nu

4 juni 2020 om 12:16 Partnercontent

Overhemden zijn kledingstukken waarvan bijna elke man er wel een aantal van in zijn kast heeft hangen. Mannen dragen overhemden naar verschillende gelegenheden. Je kan het aan naar je werk, naar een feestje of op je vrije dag. Tegenwoordig is een overhemd geschikt voor elke gelegenheid. Vroeger was dit niet het geval. De overhemden zagen er anders uit, werden gedragen naar andere gelegenheden en niet iedereen had een overhemd in de kast hangen. Benieuwd naar de verschillen tussen het overhemd van vroeger en nu? Lees dan snel verder! 

Wanneer is het overhemd ontstaan

Het overhemd bestaat al sinds voor de middeleeuwen. Het werd gedragen als onderkleding voor mannen. Het werd gemaakt van linnen en af en toe van zijde. Het overhemd zag er destijds anders uit dan tegenwoordig. Ze hadden nog geen kraag, knoopjes en manchetten. Het overhemd werd over het hoofd aangetrokken en de boord werd dichtgeknoopt. In de 18e eeuw veranderden dat. Het werd niet alleen meer als onderhemd gebruikt, maar ook voor het dagelijks leven.

Voor de arme klasse kwam er eind 1800 een grote doorbraak. Arbeiders gingen een kiel dragen, dat was een korte werkjas met lange mouwen, dat vaak gemaakt was van linnen of van katoen. Ook wel een boezeroen genoemd. Dit is eigenlijk de voorloper van de overhemden hoe we ze op dit moment kennen. Het was makkelijk te dragen boven een hemd. De boezeroen was voornamelijk bedoeld om in te werken. Hij werd dan ook erg populair bij zeelieden, boeren en ambachtslieden. Door het ontbreken van de kraag en knoopjes waren ze makkelijk te gebruiken. Daarnaast werden ze gemaakt van een stugge stof. Ideaal om in te werken. 

Overhemden als statussymbool

Het witte overhemd stond vroeger symbool voor rijkdom en voor een hoge onderscheiding. Het werd alleen door de hogere klasse man gedragen. De overhemden werden nog niet in grote aantallen geproduceerd. Het werd gekocht bij de kleermaker, die het speciaal maakte. Dit was niet voor iedereen weggelegd. Het was toendertijd dus echt een statussymbool. De witte overhemden moesten regelmatig gewassen worden. Wat in die tijd veel geld kostte. De lagere klasse had de tijd en het geld er niet voor. Ook deed de lagere klasse veel meer fysieke arbeid, waardoor het overhemd dus snel vies zou worden. De lagere klasse droegen dus de boezeroen. Hierin was duidelijk verschil te zien met de overhemden van de rijkere klasse. Het was op straat makkelijk te zien wie bij de rijkere klasse hoorden en wie bij de armere klassen hoorden.

Ook de kraag werd gebruikt om de status aan te geven. Hoge kragen zorgden ervoor dat de mensen met een lagere klasse niet op de hogere klasse konden neerkijken.

Overhemden zoals we ze nu kennen

Pas in de 20e eeuw kwamen de overhemden zoals we ze nu kennen. De boorden waren eerst los van het overhemd tot ongeveer de jaren 40. Dit was zodat de boorden konden worden gesteven. Ook was het makkelijk om ze elke dag te vervangen en te reinigen. Doordat de overhemden een vaste kraag, knopen en manchetten kregen, werd het steeds stijlvoller. Het werd steeds meer gedragen. Er zijn nog altijd wel verschillen. Zo waren in de jaren 70 de manchetten groot en de boorden puntig. Tegenwoordig zijn overhemden te verkrijgen met allemaal verschillende soorten manchetten, boorden en andere attributen.

De industriële revolutie

Aan het eind van de 19e eeuw werd de status die een wit overhemd betekende steeds minder. Dit kwam door de industriële revolutie. De overhemden werden in steeds grotere aantallen geproduceerd waardoor ze voor een veel betaalbaardere prijs verkocht konden worden. Steeds meer mensen konden ze betalen. De status werd toen niet meer bepaald door de kleur, maar door de pasvorm, stijl en kwaliteit van het overhemd.

Het overhemd heeft dus verschillende fases doorgemaakt. Tegenwoordig wordt het door iedereen gedragen. Of het nou voor op het werk is of voor in de vrije tijd. De styling is afhankelijk van de modetrends die op dat moment in zijn. De kleur van het overhemd geeft geen status meer aan, en het witte overhemd is ook niet meer een symbool voor rijkdom. Voor de verschillende soorten overhemden die er tegenwoordig beschikbaar zijn kunt u kijken bij de overhemden specialist van Nederland, Overhemden.com. Ben je opzoek naar een merk die alle verschillende soorten pasvormen, boorden en kleuren heeft. Kijk dan eens bij het merk Eton.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie