Afbeelding
Recycling

Wat kun je van jouw auto recyclen?

4 juni 2020 om 12:14 Partnercontent

Eigenlijk heeft elk huishouden in Nederland wel één of meerdere auto’s op de oprit of in de garage te staan. Natuurlijk onderhouden we onze edele vierwielers goed. Elk jaar krijgen ze een APK keuring zodat ze de auto’s in goede staat blijven. Toch zal er ooit een dag komen dat je auto niet meer goed werkt. Mogelijk is het dan niet meer rendabel om de auto te repareren, dus zullen ze eindigen op de schroothoop.

Toch eindigt de levensduur van je auto niet als het op het kerkhof voor de auto’s terechtkomt. Je kunt namelijk circa 85 procent van zo’n voertuig recyclen. Dit kan zijn in de vorm van het opnieuw gebruiken van onderdelen, maar het grootste gros van de onderdelen van een auto zullen verwerkt worden tot nieuwe materialen. Dit is natuurlijk hartstikke goed voor je milieu, maar het kan tevens goed zijn voor je portemonnee. Door de onderdelen te verkopen kun je namelijk toch nog wat krijgen voor je afgedankte auto. Overigens zul je dan waarschijnlijk een nieuwe auto kopen, dus er moet dan ook een nieuwe verzekering auto komen. Bij het afsluiten van je autoverzekering moet je logischerwijs ook kijken naar de prijs, anders is het zonde van het geld.

Ongeveer 85 procent van een auto is dus recyclebaar. Dit bestaat onder meer uit het ijzer dat gebruikt is in het voertuig. Dit bevat dan ook een groot deel van de auto, want in principe bestaat de gehele carrosserie met name uit ijzer. IJzer van een vierwieler kan dan ook eenvoudig opnieuw worden gebruikt als materiaal. Vaak zal het ingezet worden voor het bouwen van een nieuwe auto. Op deze manier komen de autofabrikanten op een voordelige wijze aan ijzer dat gebruikt zal worden bij het produceren van nieuwe modellen.

Daarnaast zit er natuurlijk ook veel glas verwerkt in een auto, voornamelijk aan de buitenzijde van het voertuig. Als een auto gesloopt is of wordt dan zal het glas niet echt meer iets bijzonders zijn. Alsnog kan het wel hergebruikt worden. Het zal namelijk met name ingezet worden voor de productie van glaswol. Met andere woorden, bij het produceren van een nieuwe auto zal ook nieuw glas gebruikt worden. Dit is niet het geval bij de accu van het nieuwe voertuig, want hierbij kan wel gebruik worden gemaakt van oude accu’s. Het kunststof en het lood van de oude accu kan verwerkt worden in de nieuwe accu, al hoeft die niet beslist voor een auto te zijn.

Ook twee vloeistoffen die in een auto zitten kunnen gerecycled worden. Dit zijn zowel de ruiten- als het koelvloeistof. Beide vloeistoffen zullen opgevangen worden waarna ze gereinigd of gedestilleerd worden. Als dit proces afgerond is dan zullen deze vloeistoffen weer helemaal schoon zijn. Hierdoor zijn ze weer prima om te gebruiken. De ruiten- en het koelvloeistof kan dan bijvoorbeeld bruikbaar zijn in de auto industrie, maar ze kunnen ook zeker gebruikt worden voor andere doeleinden in een andere branche.

Natuurlijk kunnen ook de banden van de auto weer gebruikt worden. Dit is eigenlijk wel heel anders dan bij het ijzer, het glas en de vloeistoffen. De autobanden kunnen namelijk op twee manier gerecycled worden. Optie 1 is overigens alleen mogelijk als de banden nog goed van aard zijn. De autobanden zullen dan een nieuw oppervlak krijgen wat ervoor zorgt dat ze weer geschikt zijn om mee te rijden bij andere auto’s. Als de banden niet meer goed zijn dan zullen ze verwerkt worden voor andere doeleinden. Het rubber van de autobanden kan dan onder meer gebruikt worden voor het produceren van rubberen tegels of isolatiematten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie