Het waterpeil is verhoogd waardoor de padjes weer op eigen kracht via de speciale goot de vijver kunnen verlaten.
Het waterpeil is verhoogd waardoor de padjes weer op eigen kracht via de speciale goot de vijver kunnen verlaten. Baarnsche Courant

Verdrinken door de droogte

31 mei 2020 om 13:00 Natuur en milieu

BAARN Elk jaar is het weer een bijzonder schouwspel. Met honderden, soms zelfs duizenden, tegelijk komen kleine net gemetamorfoseerde kikkertjes en padjes het land op. De diertjes zijn niet groter dan een flinke vlieg. De dikkopjes veranderen in kleine padjes en (bruine) kikkertjes.

Maar bij de Kleine Kom in het Baarnse Bos staat het water te laag en stuiten de diertjes op de betonnen rand. Staatsbosbeheer maakte bij het aanbrengen van de betonnen rand speciale goten zodat de amfibieën 'uit kunnen treden'. Er zijn echter al jaren fikse problemen met het waterbeheer. Of de kom overstroomt en naast de vijver ontstaat een moeras, of het water staat veel te laag. De pomp die het moet reguleren kan het niet aan. Ilco van Eersem is een van de natuurvrijwilligers die het niet kon aanzien en afgelopen weekeinde aan de slag ging om met emmers handmatig de gemetamorfoseerde padjes op het droge te brengen. Ook Staatsbosbeheer is daarna in actie gekomen. Boswachter Rein Zwaan heeft met zand 'noodhellingen' gemaakt zodat de beestjes weer op eigen kracht uit het water kunnen komen. Volgens hem is het een combinatie van vroege droogte dit jaar en minder activiteit van vrijwilligers in het bos door corona, waardoor ze er te laat achterkwamen dat de padjes de goot niet op konden klimmen. Het tafereel doet zich maar een korte periode in het voorjaar voor, Als de metamorfose aan de gang is, kun je in een gebied van 10 meter rondom het water gedurende enkele weken jonge dieren aantreffen. Soms ziet de oever echt zwart van de miniatuurkikkertjes en -padjes en moet je bij elke stap die je zet goed opletten om er niet een aantal te vertrappen. De diertjes zijn kleiner dan toen ze nog een dikkopje waren. Ilco van Eersum vindt het maar helemaal niks dat de vijver met een natuurlijke bedding is veranderd in een strakke waterpartij met een betonnen rand. Hij wist erop dat alleen in de Kleine Kom nog kikkervisjes zitten. In de Grote Kom zijn ze bijna niet te vinden. Dat komt onder andere omdat enkele jaren geleden goudvissen zijn losgelaten, die bijna alle larven hebben doodgebeten. Inmiddels is het waterpeil in de Kleine Kom zo aangepast dat de speciale gleuven weer gebruikt kunnen worden.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie