De kaft toont waar het boek over gaat.
De kaft toont waar het boek over gaat. Leen Bakker

Baarnsche Boeren & Families; unieke verhalen opgetekend in nieuw boek

31 mei 2020 om 08:07 Historie

BAARN Het einde van het schrijfproces is in zicht. De schrijvers van het aankomende boek ‘Baarnsche Boeren & Families’ bezochten tientallen familieleden van de boeren uit Baarn en namen vele interviews af. Vanaf oktober 2020 is het 175 pagina’s tellende boek met daarin een uniek stuk historie uit Baarn een feit.

Ruim 6 jaar ging eraan vooraf om alle unieke verhalen vanuit 20 boerenfamilies tussen 1850 en 2020 te verzamelen en op te tekenen. Schrijvers Leen Bakker en Eric van der Ent zijn vanaf 2014 gestart om deze unieke verhalen op papier vast te leggen. In 2017 leek het even alsof het boek er niet zou komen. Betrokkenen trokken zich terug en het realiseren van het boek leek niet meer mogelijk. Twee jaar lagen de unieke, soms nog nooit vertelde, verhalen te verstoffen op een plank. Gelukkig gaf schrijver Leen Bakker niet op en in 2019 sloeg hij de handen inéén samen met uitgever van het boek Jan Tupker (Hoeve Ravenstein). Samen zijn zij trots om in oktober 2020 dit boek uit te brengen.

Dit boek gaat, volgens de ondertitel, over de Baarnsche Boeren & Families die tussen 1850 en 2020 in Baarn woonden. Herinneringen uit die tijd van de boerenfamilies zijn nu vastgelegd in dit boek. Voor veel mensen is Baarn een prachtige gemeente om in te wonen, te werken of gewoon om er te zijn. Veel minder mensen weten dat Baarn in oorsprong een tamelijk arme, agrarische gemeente was, waar vooral veel kleine boerderijen stonden. Pas in de 19e eeuw, toen de spoorlijn tussen Hilversum en Amersfoort (de zogeheten Gooilijn) is aangelegd, veranderde Baarn ingrijpend. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn vrijwel alle boerderijen uit de bebouwde kom verdwenen.

In dit boek staan verhalen en anekdotes geschreven door en over 20 boerenfamilies die in Baarn nog op de boerderij wonen of gewoond hebben tussen 1850 en 2020. Daarmee krijgen geïnteresseerden een uniek inkijkje in het Baarnsche historisch erfgoed en een beter beeld van de Baarnse geschiedenis.

Het 175 pagina’s tellende boek bestaat uit 20 hoofdstukken met als onderwerp de 'Baarnsche Boeren & Families' van de navolgende boerderijen, De Koekoek, Groenesteijn, Ravenstein, Schothorst, bij Drakensteyn, Brandenburg, Grimmestein, Gerarda’s Hoeve, Van de Wardt, Daatselaar (Zandvoortweg), Franken, Wegerif, Daatselaar (schoolstraat), Staal, Wolkenberg, De Eult, Paridon, Haarman, Hilhorst & van Romen en Schimmel. Hoofdstuk 21 bestaat uit 42 afbeeldingen van Baarnse boeren en boerderijen zonder een verhaal. Daarnaast is er nog een overzicht gemaakt van 152 mogelijke adressen van Baarnse boerderijen, boerenknechten en veeartsen.

Het boek is vanaf oktober 2020 beschikbaar. Wilt u verzekerd zijn van een boek dan is het alleen mogelijk om het boek te bestellen bij Hoeve Ravenstein. Bestellen kan door een bedrag van € 22,50 vóór 1 juli 2020, over te maken op bankrekeningnummer NL56 RABO 0351 2427 40 tnv J.K. Tupker, voorzien van adres en e-mailadres. U krijgt dan in augustus een bericht waar en wanneer het boek is af te halen bij Hoeve Ravenstein. Inclusief verzenden kost het boek € 30,50.

Meer informatie:
bakker.groenegraf@gmail.com

Boerderij De Koekoek komt ook aan bod in het boek.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie