Afbeelding
Archief BDUmedia

Woede over bomenkap: 'Menig Baarnaar zou zich omkeren in z'n graf'

8 mei 2020 om 16:36 Natuur en milieu

BAARN Jaap Onrust, ooit het boegbeeld van de Vereniging Behoud Oude Bomen, is des duivels. ,,Geen haar op mijn hoofd heeft ooit gedacht dat deze eeuwenoude vitale boom het risico liep door de gemeente gekapt te worden", stelt de Baarnaar

Onrust: ,,Zo'n 350 jaar of meer stond deze prachtige boom trouw op z'n post, lang voordat de Plataanlaan bestond. Vele generaties hebben daar beukennootjes gezocht. Zoals mijn vader ook deed 85 jaar geleden en gedurende de oorlog. Menige Baarnaar zou zich in z'n graf omkeren als hij wist dat deze boom zonder reden gekapt is. Zelfs een slechtziende kon nog zien dat deze boom kerngezond was. Wie op dergelijke respectloze wijze met zulke oude bomen omspringt, roept vervloeking over zich zelf af. Vergeet niet dat de bomen de top van het plantaardige leven zijn en daarmee op gelijke hoogte staan met de mens, die aan de top van het dierenrijk staat."

ONTZAG ,,Dit gedeelte van Baarn was enkele eeuwen terug nog bos", vervolgt Onrust. ,,Dat deze getuige daarvan is voortgekomen uit een klein beukennootje verdient ons ontzag. Dit levende monument heeft er zeker 350 jaar over gedaan om te worden wat hij was. In een uurtje is deze investering naar de knoppen geholpen. Juist het element van de tijd is zo mooi want tijd is niet na te maken. Tijd is niet te koop en evenmin maakbaar."

LEVENSVORM ,,En dan nog iets wat men zich moet realiseren. Eem boom is een levensvorm die vele andere levende wezens ondersteunt, terwijl hij zelf niet ten koste van enig levend wezen leeft. Bomen zijn geweldloos, ze verdringen elkaar niet en ze zijn weerloos. Voor hun verdediging tegen de plaag van de zaag , zijn ze afhankelijk van mensen die veel om hen geven. De kap van deze boom is een daad van barbarij."

UITZOEKEN Onrust: ,,Ook in de Acacialaan en elders in Baarn zijn zogenaamde gevaarlijke bomen omgezaagd. Dat de dode gammele beuk bij de ingang van de oude begraafplaats er nu nog steeds staat, spreekt boekendelen over de noodzaak om de Baarnse superbeuk te vermoorden. Wat of wie zit hierachter? En wat doen we tegen dergelijke vernietigingsdrang? Deze zaak moet tot op de bodem uitgezocht worden. Als we dit over onze kam laten gaan, verzeker ik u dat er binnen afzienbare tijd geen enkele eerbiedwaardige boom meer overeind staat in Baarn." 

OPROEP ,,Als dit soort praktijken voor onze gemeenteraad iets onbelangrijks is, zal de tijd komen dat ook dit democratisch orgaan in de ambtelijke versnipperaar verdwijnt. Daarom doe ik een oproep aan iedere Baarnaar om z'n mening over dit groene wanbeleid op papier te zetten en naar de Baarnse gemeenteraad te sturen. Het huidige rentmeesterschap deugt van geen kant, want iedere waardevolle boom is vogelvrij verklaard. Ook raad ik iedere Baarnaar aan eens te gaan kijken naar de droeve restanten van onze beuk, zolang die er nog liggen. Dan doet u zeker inspiratie op voor uw brief aan de raad", besluit Jaap Onrust.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie