Afbeelding
Caspar Huurdeman

Indrukwekkende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Baarn

6 mei 2020 om 06:45 Evenementen

BAARN Een vroege dodenherdenking. Al om 15.10 vliegen maandag de Edambusters in formatie boven Baarn. De lucht is strakblauw. Normaal komen ze stipt om 20.02 over het oorlogsmonument. Nu is gekozen om overdag boven verzorgingshuizen in de regio te vliegen.

Eugene Leenders

Ruim een uur later houdt burgemeester Röell zijn toespraak bij het monument. Twee camera’s van RTV Baarn nemen het op. Ook het moment dat hij samen met vice-voorzitter Jan Koops van het Comité 4, 5 mei Baarn een krans legt. Een enkele voorbijganger wordt door een Boa gemaand om vooral door te lopen, zodat er er geen opstoppingen ontstaan. In het park speelt Johan Laseur de Taptoe en hijsen de scouts Ragna en Jara de vlag eerst in top en vervolgens keurig half stok.

Het gedicht is al eerder ingesproken door Godfried van Run in een Hilversumse studio. Crescendo speelt het Wilhelmus in de Pauluskerk. Het wordt een race tegen de klok om alles goed te monteren en precies synchroon vanaf 19.50 uur uit te zenden. Het lukt op het nippertje. Dan blijkt dat de burgemeester na de twee minuten stilte is gemonteerd in plaats van ervoor. Ook blijkt de microfoon open staan tijdens de stilte. In de herhaling is het allemaal keurig gemonteerd. Ook de compilatie op internet en Facebook is snel aangepast. Veel mensen kijken het zo even terug. De meesten hebben namelijk om 20.00 uur afgestemd op een landelijk net om koning Willem-Alexander te horen spreken.

Het verzoek om in ieder geval de Taptoe en zo mogelijk het Wilhelmus op een instrument te spelen wordt opgevolgd. Op grote schaal door Crescendo die een heel draaiboek heeft gemaakt en overal in het dorp staat, maar ook door individuele Baarnaars de vaak samen met buurtbewoners op straat staan. Het maakt de Dodenherdenking zo anders, maar niet minder indrukwekkend.

5 MEI Op 5 mei wordt er gevlagd dat het een lieve lust is. Het is drukker dan normaal op straat, maar zeker niet overvol. Voor de zekerheid zijn de weekend-afzettingen voor de natuurgebieden en de bossen ook vandaag van kracht. Het helpt. Baarn viert Bevrijdingsdag vooral thuis.

Alleen de muziekexpress toert door het dorp. Met meer dan tien acts worden verzorgingshuizen en wooncomplexen met ouderen verrast. In Lage Vuursche krijgt Elisabeth Park bezoek van de stichting Welzijn, nadat vrijdag burgemeester Röell al op bezoek is geweest.

De instelling is een van de zwaarst getroffen instellingen in Nederland. Vijf van de twintig bewoners van een gesloten afdeling zijn door het coronavirus overleden. Irene de Boer, Monique Visser en Karin van de Werf laten dozen met gebak achter, ter bemoediging van de zware periode waar het verzorgingshuis in verkeert.

Ook prinses Beatrix krijgt van de stichting Welzijn het speciale oranje tasje met het herdenkingsboek dat aan haar is opgedragen. Fred van Slooten van Welzijn kan echter geen legitimatie tonen waardoor de strenge Marechaussee het pakket niet in ontvangst kan nemen. Van Slooten rent naar huis en keert terug met geldige papieren. Drie tasjes blijven achter, één voor de prinses, twee voor de marechaussees die de poort bewaken.

Veel, heel veel activiteiten blijven achterwege. Juist dit jaar zou worden uitgepakt om 75 jaar bevrijding te vieren. De organiserende comités bergen hun draaiboeken zorgvuldig op. Vast van plan om volgend jaar minstens even groot te vieren als nu de bedoeling was geweest.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie