Afbeelding
A.J.H. van de Poll /Historische Kring Baerne

Baarnse foto gekozen voor nieuw boek over Tweede Wereldoorlog

1 mei 2020 om 17:00 Historie

BAARN Liefst dertien Utrechtse foto’s zijn gekozen voor publicatie in het nieuwe boek 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'. Daarbij ook een foto die in Baarn is gemaakt. In het boek komen foto's uit alle provincies te staan.

De Baarnse foto is gemaakt op 16 maart 1945 (bron A.J.H. van de Poll / Historische Kring Baerne, Baarn).

Op 13 mei 1943 vaardigt de bezetter het bevel uit dat alle Nederlanders hun radio moeten inleveren. De Duitsers willen voorkomen dat er naar verboden radiostations als Radio Oranje en de BBC geluisterd wordt. Nederlanders zouden tegen hen worden opgehitst via de uitzendingen van deze zenders. De massale deelname aan de April-meistakingen van twee weken eerder kon volgens de Duitsers hierdoor verklaard worden. De Nederlanders die besluiten toch een radio te behouden, nemen het risico op zware straffen. Op de foto is een man in Baarn bezig berichten van Radio Oranje over te nemen. Deze informatie wordt vervolgens via illegale krantjes in de omgeving verder verspreid. Hij maakt gebruik van een kristalontvanger, een van de eenvoudigste uitvoeringen van een radio-ontvanger. Landelijk werden per 100 inwoners 9.1 radiotoestellen ingeleverd. Naar schatting kwam een kwart van de Nederlanders niet tegemoet aan de inleveringsplicht.

SELECTIE Alle provincies hebben bijgedragen aan 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was. Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

COMMUNICEREN IN BEELD De provincie Utrecht heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenstelling van de 100 foto’s. Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Hans Oosters is verheugd met de grote Utrechtse bijdrage aan het project. ,,Gelukkig is er een vorm gevonden om dit 75 Jaar Vrijheid project onder de huidige omstandigheden door te zetten. Beeld is een krachtig middel. Nu ons wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, communiceren we in beeld om het gevoel van afstand tot de ander te verminderen. De oorlogsbeelden in dit project zijn in staat om de afstand tot ons eigen verleden te verkleinen en ons collectieve geheugen aan te vullen met belangrijke verhalen. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van de gekozen foto’s. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de foto’s zullen bekijken en we op deze manier de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden en doorgeven aan de volgende generaties.”

De zoektocht naar de foto’s begon op lokaal niveau en mondde uit in een keuze van foto’s die de oorlog in de provincie uitbeelden. Met de bekendmaking van 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' op 4 mei is nu ook bekend welke foto’s van de provincie Utrecht onderdeel uitmaken van deze nationale honderd foto’s.

Op 4 mei zullen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl verschijnen en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20.35-21.25). Dan ligt ook het boek 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' in de winkels (www.wbooks.com)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie