Raad van Kerken herdenkt op alternatieve wijze.

30 april 2020 om 20:17 Maatschappelijk Deel je nieuws

 

Raad van Kerken herdenkt op alternatieve wijze.

Vanwege de coronamaatregelen is het dit jaar niet mogelijk om op 4 mei fysiek met een afvaardiging van de Baarnse kerken mee te lopen in de Stille tocht en deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid op het Stationsplein.

Om toch namens de aangesloten geloofsgemeenschappen uiting te kunnen geven aan hun betrokkenheid bij de jaarlijkse dodenherdenking sluit de Raad van Kerken-Baarn van harte aan bij een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Via de website www.4en5mei.nl kunnen bloemen gedoneerd worden. Het Nationaal Comité zal zorgdragen voor verspreiding van de bloemen over oorlogsmonumenten in het land. De Raad van Kerken heeft tien bossen tulpen gedoneerd, namens de tien lidkerken; in verbondenheid met elkaar en voor hen die onze vrijheid bevochten.

Via de eerder genoemde website is het ook voor iedereen mogelijk een virtuele bloem te leggen bij een  herdenkingsmonument naar keuze en daar een tekst bij te voegen. Namens de Raad van Kerken is er een virtuele bloem gelegd bij het monument op het Stationsplein. Ds. Marleen Kool, predikant van de Paaskerk en adviseur binnen het Uitvoerend Bestuur van de Raad van Kerken heeft als bij te voegen tekst gekozen voor het Vredelied van Huub Oosterhuis.

“ 'Komen ooit voeten gevleugeld mij melden de vrede,

daalt over smeulende aarde, de dauw van de vrede.

Wordt ooit gehoord uit mensen-monden dat woord: 

wij zullen rusten in vrede. 

Dan zal ik huilen en lachen en drinken en slapen;

dromen van vluchten en doden en huiverend ontwaken.

Maar niemand vlucht, nergens alarm in de lucht

overal vrede geschapen. 

Dan zal ik zwaaien naar vreemden, zij zullen mij groeten.

Wie was mijn vijand? Ik zal hem in vrede ontmoeten.

Dan zal ik gaan, waar nog geen wegen bestaan- 

vrede de weg voor mijn voeten.' “

In plaats van deelname aan de herdenkingsplechtigheid hebben de kerken in Baarn op symbolische wijze uitdrukking kunnen geven aan het gezamenlijk herdenken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie