De laatste planten van de voorbeeldtuin worden in de grond gezet.
De laatste planten van de voorbeeldtuin worden in de grond gezet. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

'Stukje Nationaal Park in eigen tuin'

2 mei 2020 om 07:25 Natuur en milieu

BAARN Met het in de grond zetten van de laatste planten van de voorbeeldtuin bij het Beauforthuis in Zeist is onlangs het project Heuvelrugtuinen gestart. Het project is een oproep aan iedereen die in en rond het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug woont om in het najaar aan de slag te gaan met het vergroenen van de eigen voor- of achtertuin. En om daar nu de plannen voor te smeden.

Een Heuvelrugtuin is 'een stukje Nationaal Park in je eigen tuin'. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens zestig procent uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. ,,Daarmee levert je tuin een positieve bijdrage aan het klimaat, de lokale biodiversiteit en voldoende drink- en grondwater. Bestrating in een Heuvelrugtuin is waterdoorlatend, waarbij het regenwater de grond in kan sijpelen en kan worden opgenomen. Minder tegels en meer planten en bomen die thuishoren op de Heuvelrug. Zo simpel is het. Laten we met elkaar het Nationaal Park een stukje groter maken”, aldus Janine Caalders, directeur van het Nationaal Park.

,,Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen”, aldus IVN-vrijwilliger Michel van Delft die het initiatief nam voor de Heuvelrugtuin bij het Beauforthuis in Zeist. Goed nieuws dus voor wie zelf wil bijdragen aan een betere leefomgeving. Op www.jouwheuvelrugtuin.nl staat veel informatie om je op weg te helpen zoals: een lijst met geschikte planten, een checklist en hulptips.

Het project wordt als eerste uitgevoerd in de gemeenten Baarn, Zeist, Rhenen, Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie