Volvo Buitenweg viert het jubileum later dit jaar.
Volvo Buitenweg viert het jubileum later dit jaar. Volvo Buitenweg

Volvo Buitenweg bestaat 125 jaar

30 april 2020 om 06:48 Zakelijk

BAARN Volvo-dealer Buitenweg viert deze week haar 125-jarig jubileum. Op 24 april 1895 startten de twee broers Jan en Stephanus Buitenweg hun rijtuigenfabriek in De Bilt. Inmiddels is het familiebedrijf met vestigingen in Baarn, Hilversum en Naarden uitgegroeid tot vooruitstrevende Volvo-dealer in het Gooi met een hecht team van meer dan 50 medewerkers.

,,Deze tijd is voor ons een beetje dubbel", legt algemeen directeur Willem Jan van der Burg uit. ,,Aan de ene kant hebben we te maken met een uitdagende periode en tegelijk willen we stilstaan bij een heel bijzonder moment." De festiviteiten rond het jubileum, met muziek en andere activiteiten zijn uitgesteld tot het najaar. Toch laat team Buitenweg het jubileum niet ongemerkt voorbij gaan.

KONINKLIJK De royale geschiedenis van Buitenweg is duidelijk zichtbaar wanneer je de showroom binnenstapt. In de grote industriële showroom in De Tinfabriek in Naarden staat een rijtuig uit de eerste jaren van Buitenweg. Aan de wand in Hilversum prijkt een wapenschild dat David Buitenweg, de vader van Jan en Stephanus ontving van Koning Willem III als dank voor het leveren van een 'duc' voor Wilhelmina.

Met de opkomst van de auto ging Buitenweg over naar het bouwen van carrosserieën. Kort werden de merken Hudson en Essex verkocht, en na de oorlog werd dit het Zweedse Volvo. Buitenweg verhuisde in de jaren zeventig naar Hilversum. Later werden de Parkgarage in Baarn -op dat moment de oudste Volvo-dealer van Nederland- en de Wilhelminagarage in Naarden bij de Buitenwegfamilie gevoegd.

Ook als Volvo-dealer zijn er sterke banden met de Koninklijke familie. Zo onderhield de Baarnse Parkgarage, later overgegaan in Buitenweg, zowel een Volvo Amazon van prinses Beatrix als een Volvo 440 voor Juliana. Deze werd gebruikt voor boodschappenritjes naar de plaatselijke bakker en slager.

IMPACT De huidige ontwikkelingen hebben een grote impact op de organisatie. ,,Gelukkig kunnen we ook nu rekenen op de steun van onze trouwe klanten en ons team", legt Willem van der Burg uit. ,,Daarnaast zijn wij toekomstbestendig en hebben we wel voor hetere vuren gestaan." Hij doelt daarmee op periodes die het bedrijf ternauwernood overleefde, zoals de oorlog en de oliecrisis.

Die bestendigheid is ook goed zichtbaar in Naarden. Buitenweg is hier bewoner van De Tinfabriek. In het oude, industriële en inmiddels uiterst duurzame pand worden ook inspirerende vergaderruimtes, full-service kantoren en ruimtes voor zakelijke bijeenkomsten verhuurd. ,,Daarmee kunnen we ons niet alleen echt onderscheiden maar hebben we ook een aanvullend businessmodel in de sector geïntroduceerd", aldus Van der Burg.

TOEKOMST De Tinfabriek geldt als één van de meest duurzame panden van Nederland en heeft in het afgelopen jaar het felbegeerde en internationaal erkende duurzaamheidskeurmerk BREEAM In-Use Excellent in de wacht gesleept. Dit eennahoogste niveau is slechts voor een paar gebouwen weggelegd. ,,Wij zijn echt ontzettend trots dat we dit hebben kunnen realiseren", aldus Willem Jan. Ook op maatschappelijk vlak zet Buitenweg zich in voor duurzaamheid. ,,We hebben een nauwe samenwerking met zeven sportverenigingen en wij steunen diverse culturele initiatieven in de regio." Daarnaast is er een aantal medewerkers in dienst die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Willem Jan van der Burg erkent dat de autobranche in ontwikkeling is. Zo is eigenaarschap van een auto steeds minder belangrijk en zijn nieuwe leasevormen en abonnementen op een auto sterk in opkomst. ,,Wij kunnen hier op inspelen met onze eigen leasemaatschappij SummumLease. We kunnen echt maatwerk leveren voor onze klanten."

Bij Volvo is duurzame mobiliteit steeds belangrijker, legt hij uit. ,,De vraag aan onze klant is eigenlijk: Wilt u een Volvo mét of zonder stekker? Wij kunnen een Volvo leveren als mild-hybride (die elektriciteit regenereert), plug-in hybride of volledig elektrische auto." Met een plug-in hybride Volvo, mét stekker dus, kan het meeste woon-werkverkeer puur elektrisch worden afgelegd. ,,Daarbij heb je het gemak van een benzinemotor voor de langere afstanden."

JUBILEUM Gezien de huidige ontwikkelingen is besloten om de festiviteiten rond het jubileum uit te stellen naar het najaar. Buitenweg organiseert dan een weekend vol muziek en andere activiteiten. ,,Wij willen graag onze klanten bedanken voor hun loyaliteit, maar we kunnen niet anders dan uitstellen. Gelukkig begrijpt iedereen deze keuze."

Toch laat team Buitenweg het jubileum nu niet ongemerkt voorbij gaan. ,,We hebben een virtuele showroom opgezet, waarbij klanten kunnen videobellen met ons verkoopteam. Ook bieden we een showroom aan huis. Van oriëntatie tot aflevering, de gehele aanschaf kan aan huis plaatsvinden."

Buitenweg heeft daarnaast een voordeelactie op de voorraad nieuwe en gebruikte Volvo's. ,,Het is natuurlijk zo dat wie jarig is, trakteert."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie