Afbeelding
Lokaal-O

Lokaal-O vindt onderdak in Poorthuis

28 april 2020 om 16:35 Maatschappelijk

BAARN Lokaal-O gaat verhuizen naar het Poorthuis aan de Kerkstraat in Baarn. Dat heeft het collectief dinsdag bekend gemaakt. Het is de bedoeling om op 1 september open te gaan op de nieuwe locatie.

Vorige week werd bekend dat er mogelijk vleermuizen leven in de Boemerang en in afwachting van nader onderzoek in oktober wordt de sloop van het gebouw uitgesteld. Buurtontmoetingsruimte Lokaal-O kreeg van verschillende kanten al felicitaties met dit bericht van de gemeente Baarn, want dat geeft uitstel van de gedwongen verhuizing uit de Boemerang per 1 juli.

ALTERNATIEF Bestuur en gebruikers van Lokaal-O hebben na intern overleg een besluit genomen over het vertrek uit de Boemerang en de mogelijke verhuizing naar het Poorthuis, het voormalige schoolgebouw aan de Kerkstraat in Baarn. De gemeente Baarn heeft Lokaal-O aangeboden om de begane grond van het Poorthuis te huren, als alternatief voor de Boemerang. ,,Deze locatie is aanzienlijk kleiner vergeleken met de Boemerang maar biedt wel mogelijkheden", reageert woordvoerder Birgit Oelkers van Lokaal-O dat drie voorwaarden had om 'ja' te kunnen zeggen op dit alternatief. Zo wilde Lokaal-O zelf over de invulling van de ruimte kunnen beslissen, mocht de maandelijkse gebruikersvergoeding niet hoger zijn dan nu in de Boemerang en wilde Lokaal-O dat het de buurtmaaltijden op dezelfde voet kan voorzetten als in de Boemerang.

GESTEUND Oelkers: ,,We zijn heel blij dat wethouders Hugo Prakke en André van Roshum ons in het gesprek van afgelopen donderdag lieten weten dat de gemeente instemt met deze voorwaarden. We voelen ons daardoor echt gesteund in het mogelijk maken van alle Lokaal-O activiteiten op een nieuwe plek, daarvoor willen we de gemeente bedanken. Bovendien heeft de gemeente toegezegd te willen bijdragen in de verhuiskosten, zodat we een professionele verhuizer kunnen inschakelen. Dat betekent dat we nu de overstap van de Boemerang naar het Poorthuis in gang kunnen zetten. Tijdens ons online gebruikersoverleg van afgelopen donderdag hebben alle vaste Lokaal-O-initiatieven aangegeven mee te willen verhuizen naar het Poorthuis."

Lokaal-O heeft besloten het vleermuizenonderzoek niet af te wachten en om de Boemerang per 1 augustus leeg op te leveren. Vanaf september wil het collectief dan een nieuwe start maken in het Poorthuis aan de Kerkstraat. Als het goed is krijgt Lokaal-O per 1 juni de sleutels van het Poorthuis om aan de slag te kunnen gaan met de aanpassingen die voorafgaand aan de verhuizing nodig zijn. In de maand juni is de organisatie ook bezig in de Boemerang om kasten te demonteren en alle spullen uit te zoeken en in te pakken.

INRICHTING Het betekent dat Lokaal-O op de huidige locatie niet meer open zal gaan. ,,Lokaal-O verwacht dat de 1,5 meter afstand-bepalingen ook bij versoepeling van de coronamaatregelen voor langere tijd blijven gelden. Wellicht zou de ontmoetingsruimte ergens in de komende maanden met bepaalde restricties geleidelijk aan weer open kunnen in de Boemerang. Maar dan blijft de verhuizing als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. En kan het zijn dat de locatie na 2 of 3 maanden, net gewend aan het nieuwe samenkomen met corona-restricties, opnieuw dicht moet voor de verhuizing die er hoe dan ook aankomt. Een verhuizing die iedere betrokkene veel tijd en energie gaat kosten. Dan liever deze zomer benutten, hopelijk met hulp van vele vrijwilligers, om van het Poorthuis een nieuwe, bruisende ontmoetingsplek te maken. En vanaf september met frisse energie open te gaan voor activiteiten, op basis van de dan geldende coronamaatregelen", aldus Oelkers.

HULP De afgelopen weken ontving Lokaal- O veel steunbetuigingen en het aanbod om mee te denken en te helpen. Oelkers: ,,Dit heeft de organisatie ontzettend goed gedaan. Hopelijk is voor het praktische deel rond de verhuizing straks een beroep op deze solidariteit en daadkracht goed mogelijk. Voor de maanden juni/juli en augustus is er behoefte aan in- en uitpakkers, handige jongens en meisjes, los- en vastschroevers, plantenverhuizers, vloerenschilders, geldgevers, schottentimmeraars, lunchmakers…  Al kan iemand maar één dagdeel, alle hulp is welkom! Voor wie mee wil doen: meld alvast je aanbod, dan kan de organisatie een planning en roosters gaan maken. Mail, bel of app : info@lokaal-o.nl, 06-21224567 (Birgit) en 06-36312747 (Marjo)."

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie