Het sobere herdenkingskruis in het Baarnse Bos.
Het sobere herdenkingskruis in het Baarnse Bos. Familie van Kempen

Kleine herdenking gefusilleerde Ernst van Kempen

29 april 2020 om 06:20 Historie

BAARN Het was vrijdag 25 april precies 75 jaar geleden dat verzetsstrijder Ernst van Kempen in het Baarnse Bos werd omgebracht. Een sober herdenkingskruis staat op de plek waar het gebeurde. Zijn familie heeft hem in kleine kring herdacht.

Uit een ooggetuige verslag: 'Ik zag uit een zijdeur van de Dienststelle een persoon komen. Hij was lang, blootshoofds, had donker achterovergekamd haar en was geblinddoekt met een witte doek. Het was een jonge jongen. Hij was geboeid met een dik stuk touw om de polsen en had de handen op de rug. Hij werd geleid door de kok van het gebouw, die onder het lopen het polshorloge van de geboeide en geblinddoekte persoon afnam. De kok leidde de jongen over de straatweg naar het aan de overkant gelegen bos en ging het kreupelhout in. Na enige tijd hoorde ik viermaal een schot.'

Kort na de bevrijding traceerde men zijn stoffelijke resten en op 15 juni 1945 is hij herbegraven in het uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten op het Rooms katholiek kerkhof achter de Nicolaaskerk.

Ernst is een van de bekendste verzetshelden van Baarn. In 1949 werd als eerbetoon een scoutinggroep naar hem vernoemd. Van Kempen was zelf lid van de Zeeverkenners. Jaarlijks op Sint-Joris dag (23 april) bezoeken scouts van de Ernst van Kempengroep de executieplek in het Baarnse Bos.

Lees meer in de Baarnsche Courant van woensdag 29 april.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie