Afbeelding
Aline Bouwma

Wonen in een Tiny House: 'Ik heb heel weinig nodig'

12 april 2020 om 16:00 Uitderegio

REGIO Op het dak liggen drie zonnepanelen, een klein houtkacheltje warmt de ruimte op, het gefilterde regenwater is omgetoverd tot drinkwater en in de kleine badkamer staat een modern composttoilet. Zie daar het knusse Tiny House van Marjolein Jonker uit Alkmaar. Sinds 2016 woont ze, samen met haar kat Hella, met veel plezier in een Tiny House. Een bewuste keuze. Sterker, Marjolein heeft een missie.

,,Zo'n vijf jaar geleden had ik een droom. Ik wilde anders gaan wonen, kleiner. Minder luxe, minder spullen en dus minder kosten. Ik hakte de knoop door en begon erover te bloggen. Een van mijn drijfveren was toen al: laten we alsjeblieft beter omgaan de aarde. En wees eerlijk, stiekem snakken veel meer mensen daarnaar. Alleen hoe draag jij dat steentje zelf bij? Dat is vaak het punt. Voor mezelf zocht ik een manier om milieuvriendelijker te leven. In een Tiny House. Dat zou wat zijn. Ik hakte de knoop door." Ze voegde de daad bij het woord en liet in 2016 een uniek Tiny House ontwerpen en bouwen.

BEWEGING Maar wat is een Tiny House nou eigenlijk? ,,Het is een Amerikaans begrip, waar de Tiny House Movement is ontstaan. In 2015 landde deze beweging ook in ons land. Stap voor stap zag je op steeds meer plekken Tiny Houses verrijzen. Toch is er nog veel niet bekend."

DEFINITIE Om haar boodschap goed uit te kunnen dragen formuleerde Marjolein een eigen definitie van een Tiny House: ,,Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een Tiny House is maximaal 50 m2, idealiter (deels) zelfvoorzienend, van goede kwaliteit en esthetisch gebouwd, functionerend als fulltime bewoonde woning. Mobiel zijn is daarbij geen voorwaarde maar vaak een middel, volledig off-grid zijn is een mogelijkheid maar geen eis."

BELANGRIJK Hoewel de definitie van een Tiny House voor veel mensen verschillend is, draait het bij Marjolein vooral om de filosofie: genoegen nemen met genoeg. ,,Ik creëer een leven dat draait om dat wat werkelijk belangrijk is. Ik heb daarvoor maar twintig vierkante meter woonruimte nodig. Meer niet. Veel spullen en meer vierkante meters bezorgen mij alleen maar stress en gedoe. Al die luxe moet je ook weer onderhouden, repareren, verzekeren, bewaken. Ga maar door. Dat is natuurlijk voor iedereen weer anders, dat veroordeel ik overigens niet. Ik heb de keuze gemaakt een woonomgeving in te richten die bij mij past. Een Tiny House is een middel om het leven dat je wenst te realiseren, niet een doel op zich."

De redactie biedt u dit regio-verhaal aan. Het is een publicatie uit een andere uitgave van BDUmedia.

RONDLEIDING Graag geeft Marjolein een rondleiding in haar eigen Tiny House. Onder een tevreden blik van 'huiskat' Hella. Die leeft sowieso in een klein paradijsje. Marjolein: ,,Het uitgangspunt is zelfvoorzienendheid. Stroom betrek ik van drie zonnepanelen op het dak. Onder de bank beschik ik over accu's om elektriciteit op te slaan als buffer. Voor de wintermaanden gebruik ik een klein houtkacheltje. Regenwater vang ik op. Een slim filter zorgt ervoor dat ik dat water weer kan gebruiken als drinkwater en water om te douchen. Mijn behoeften doe ik in een composttoilet. Twee jaar later kan ik het gebruiken als prima mest voor de tuin. Al met al leveren deze maatregelen enorme besparingen op." Woon je helemaal alleen in de natuur? ,,Nee hoor. Ik heb gewoon buren. We hebben een coöperatieve vereniging opgericht. Er staan hier nu vijf Tiny Houses. Totaal wonen we met z'n achten hier."

DE BOER OP Om meer bekendheid aan het leven in een Tiny House gaat ze vaak de boer op. Daarom is ze ambassadeur voor de Tiny House Movement in Nederland. ,,Het is mijn missie om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in de duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken. Daarnaast heb ik Stichting Tiny House Nederland opgericht. Met mijn bedrijf 'Marjolein in het klein' adviseer ik bijvoorbeeld gemeenten, geef lezingen en verschijn geregeld in de media. Zowel op televisie als op de radio." Daarnaast schrijft ze over haar ervaringen in de blog 'Marjolein in het klein'. Allemaal met als doel om de Tiny House Movement breder onder de aandacht te brengen.

OPEN DAG Om een Tiny House met eigen ogen te kunnen bekijken zet Marjolein de deuren van haar 'minihuisje' graag open, laat ze nog tot slot van haar bevlogen verhaal weten: ,,Kijkend naar de coronacrisis hou ik wel een slag om de arm, maar in principe organiseren we hier in Alkmaar van april tot en met oktober elke eerste zaterdag van de maand een open dag. Kijk op mijn website voor meer informatie of naar de actuele situatie. Altijd bereid om meer informatie te geven."

Meer informatie via www.marjoleininhetklein.com, www.tinyhousenederland.nl en www.tinyfindy.nl

door Feike Klomp

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie