Annelies van Pijpen: ,,In de praktijk blijkt dat, een uitvaart in kleine kring, als heel bijzonder wordt ervaren.
Annelies van Pijpen: ,,In de praktijk blijkt dat, een uitvaart in kleine kring, als heel bijzonder wordt ervaren." Roeland de Bruyn

Corona raakt ook Van Pijpen

25 maart 2020 om 08:06 Evenementen

BAARN De coronacrisis heeft consequenties voor de uitvaartverzorging. De overkoepelende instanties schrijven rigoureuze maatregelen voor. Geen handen schudden om te condoleren en de onderlinge afstand tussen bezoekers minimaal 1,5 meter. Er worden extra hygiënemaatregelen getroffen. Het meest ingrijpend is de groepsgrootte. Bij een uitvaart mochten twee weken geleden nog 100 mensen samen komen. Sinds vorige week is dat aangescherpt en teruggebracht naar maximaal 30 personen.


Martin Hoogendoorn

Door beperking van de groepsgrootte wordt vaak gekozen voor een begrafenis dan wel crematie in familiekring. Uitvaartverzorger Annelies Van Pijpen weet er alles van. De geldende maatregelen brengen consequenties met zich mee, die bij nabestaanden als heftig worden ervaren. ,,Bij ons staat voorop dat het een goed en mooi afscheid is", zegt de Baarnse ondernemer, gehuisvest in De Ark aan de Reigerstraat. Met name het terugbrengen van het maximum aantal bezoekers van honderd naar dertig nodigt uit om extra inventief te zijn.

De reacties van nabestaanden zijn tot nu toe heel divers, begrijpend en accepterend maar soms ook geeft deze regel een extra lading en dat snap ik. Sommige mensen hebben moeite met de opgelegde beperkingen. Die boodschap probeer je zo meelevend mogelijk te brengen, de regels gelden nu eenmaal, en binnen dat kader proberen we er toch een bijzondere uitvaart van te maken." In de praktijk blijkt dat, een uitvaart in kleine kring, als heel bijzonder wordt ervaren. Er is meer ruimte voor families om te rouwen en om zichzelf te kunnen zijn", vertelt Annelies. ,,Het 'stille' geeft die ruimte en maakt dat je meer tot de kern van het afscheid nemen komt." Het maken van de keuze, wie er wel en wie er niet worden uitgenodigd voor de plechtigheid is in enkele gevallen lastig gebleken. Toch komen we er met de nabestaanden altijd goed uit.

Van Pijpen denkt graag mee met de nabestaanden. ,,Persoonlijk contact is voor ons heel belangrijk", stelt Annelies. De richtlijn van de brancheorganisatie is op dit moment dat we telefonisch een uitvaart bespreken. Deze richtlijn wordt enigszins opgerekt.,, We spreken nu af dat er een kleine afvaardiging van de familie bij ons in De Ark komt om de uitvaartmogelijkheden te bespreken. We nemen daarbij genoeg afstand van elkaar zodat we aan de hoofdrichtlijnen voldoen. Het condoleren gebeurt zonder handen te schudden. Gelet op het risico het coronavirus over te kunnen dragen, is dat logisch. Het gaat om de eigen veiligheid en die van een ander."

Van Pijpen laat weten: ,,Wat we ook bespreken is, dat als voor een begrafenis of crematie in kleine kring wordt gekozen, over een jaar een grotere plechtigheid volgt. Bijvoorbeeld een herdenkingsdienst, mensen zijn daarin heel creatief." Op dit moment is het mogelijk om in De Ark een kleine bijeenkomst te houden eventueel met een live stream, door Van Pijpen in te huren. Horeca is niet toegestaan, uitgezonderd een kopje koffie of thee voorafgaand aan de besloten bijeenkomst. Aansluitend volgt de begrafenis, waarna het gezelschap huiswaarts keert. Bij crematoria gelden dezelfde regels. Het is op dit moment niet toegestaan de kist naar de ovenruimte te begeleiden. Ook daar is de horeca gesloten. In de volgauto mochten maximaal zeven personen meerijden, dat zijn er nu vier. In de rouwauto mag geen familie naast de chauffeur plaatsnemen.

,,We blijven ons best doen, ondanks alle beperkingen, om te zorgen dat iedereen op een waardige manier afscheid kan nemen van zijn of haar dierbare, intiem. Kortom: we zijn, ook nu of misschien juist nu in crisistijd, vertrouwd dichtbij", besluit Annelies van Pijpen.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie