Burgemeester Mark Röell.
Burgemeester Mark Röell. Caspar Huurdeman

Burgemeester Mark Röell: 'Samen kunnen we de noodsituatie aan'

17 maart 2020 om 12:04 Politiek

BAARN De coronacrisis heeft een enorme impact op meerdere groepen in de Baarnse samenleving. Denk aan kwetsbare en eenzame ouderen, jongeren, (horeca-)bedrijven, winkeliers, scholen, kinderopvang, enzovoort. Door de besluiten van het kabinet moeten processen in gang worden gezet. Aan de basis van die processen opereert burgemeester Mark Röell op de hem vertrouwde wijze, enthousiasmerend en vastberaden. ,,Baarn is een hechte gemeenschap van betrokken, ondernemende, creatieve en flexibele mensen. Samen kunnen wij deze noodsituatie aan", is zijn overtuiging.

Om de crisis zo efficiënt mogelijk te bestrijden zijn binnen de gemeente twee speciale teams samengesteld. Het beleidsteam, waarvan de burgemeester ook deel uitmaakt, kijkt naar de nodige maatregelen en welke gevolgen die hebben. Het ambtelijk team zorgt voor de organisatie van de uitvoering. Afstemming vindt plaats met de Veiligheidsregio Utrecht. Ook op het niveau van de Veiligheidsregio is een beleidsteam actief. Op het moment van schrijven heeft Röell twee keer contact met het VRU beleidsteam gehad, onder meer om af te stemmen over het handelen naar de noodverordening. De teams komen regelmatig bijeen. ,,Dat is afhankelijk van de situatie. Neemt het kabinet besluiten, zoals afgelopen zondag, moeten wij daar op anticiperen. Het gemeentelijk beleidsteam komt twee keer per week bijeen, moeten we vaker, doen we dat", vertelt Röell. De teams hebben ook via telefoon en mail contact met elkaar. Het kabinetsbesluit om zondag vanaf 18 uur de eet- en drinkgelegenheden te sluiten, werd volgens de burgemeester in Baarn goed opgevolgd. De zaken sloten snel hun deuren. Er hoefde geen dwangmiddel te worden toegepast. Een ronde langs de horecabedrijven werd gemaakt. Lovend spreekt Röell over de medewerking.

Hij is tevens content over de scholen en kinderdagverblijven, die opeens moesten sluiten. ,,Ik ben trots op de ondernemers, scholen en andere organisaties die doen wat nodig is en daarbij zeer professioneel met ons samenwerken", meent Röell, die net zoals met meerdere bedrijfstakken contact met de middenstanders onderhoudt. Ook via informatie op de website van de gemeente worden inwoners, winkeliers en andere ondernemers en organisaties goed geïnformeerd. ,,We moeten er met elkaar voor zorgen dat de verspreiding van het virus indamt, dat onze kwetsbare inwoners beschermd zijn en dat de druk op onze zorgverleners niet veel te groot wordt. Daarmee kunnen we voorkomen dat er onnodige slachtoffers vallen. Het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid besluiten op te volgen en de ernst van de crisis in te zien", benadrukt de heer Röell.

Martin Hoogendoorn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie