Maarten Rempt heeft nu tijd voor andere klussen.
Maarten Rempt heeft nu tijd voor andere klussen. Christine Schut

Moeilijke tijden voor de horeca

16 maart 2020 om 17:15 Economie

LAGE VUURSCHE ,,Het is kijken hoe en of we deze periode kunnen overleven. Maar dat geldt voor meer horecagelegenheden." Eigenaar Maarten Rempt van Theehuis 't Hooge Erf aan de Hoge Vuurseweg verwoordt wat waarschijnlijk meer horecaondernemers denken.

,,Niemand kan begrijpen dat om half zes bekend maakt dat de horeca een half uur later dicht moet zijn. We waren gewoon open en hebben een deel van onze gasten moeten afbellen", legt Rempt een dag later uit. ,,De mensen reageerden begripvol, wij kunnen er natuurlijk ook niets aan veranderen."

Rumpt is vandaag aan het afsluiten en begonnen aan een grote schoonmaak. ,,De ingekochte producten kunnen in de kliko. Voor de zeventien medewerkers hebben we tijdelijk ww aangevraagd." Zorgen maakt hij zich wel. ,,Als Koninklijke Horeca Nederland aangeeft dat vijf miljard nodig is als schadevergoeding en de overheid zegt 300 miljoen toe, dan wordt het lastig. Dan moet het een hele mooie zomer worden om dit verlies een beetje te kunnen compenseren."

,,We hielden er de afgelopen dagen natuurlijk wel rekening dat we de deuren moesten sluiten, maar op zo'n korte termijn heeft niemand zien aankomen. Dat is ook echt belachelijk. Dan kun je niet anticiperen. En of je nu een kleine of grote zaak bent, het verliespercentage is voor iedereen hetzelfde. Het is te hopen dat we met Pasen open mogen. Maar voor hetzelfde geld duren de maatregelen nog een maand langer."

Op het terras van het Theehuis zitten wel vier mensen. Zij hebben hun eigen thermoskannen meegebracht. ,,We gaan zo wandelen. Normaal drinken we hier eerst koffie met gebak. Dan kan nu niet, we hebben zelf koffie en thee meegebracht en broodjes. We hebben wel eerst gevraagd of we hier mochten zitten." De vier zijn de families Nieuwenburg uit Zoetermeer en Van Tielraden uit Leusden-zuid. ,,We hebben elkaar geen zoen gegeven, alleen naar elkaar gezwaaid en onze eigen bekers. Alles gescheiden." De stellen wandelen regelmatig ongeveer tien kilometer in de bossen bij Lage Vuursche. ,,Normaal is het hier veel drukker, het is nu erg rustig", merken ze het verschil met een andere maandagochtend. ,,Maar dat is ook wel eens lekker."

Christine Schut

De paren Nieuwenburg en Van Tielraden genieten van de rust.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie