Het broedseizoen begint bijna. Dit waterhoentje kreeg haar jong in het Cantonspark.
Het broedseizoen begint bijna. Dit waterhoentje kreeg haar jong in het Cantonspark. Sjaak Hoogendoorn

Broedseizoen bijna van start

11 maart 2020 om 09:24 Natuur en milieu

BAARN Het officiële broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli: hét moment voor dieren om zich voort te planten en hun jongen op de wereld te zetten. In deze periode zijn de ouders en later hun jongen extra kwetsbaar. Loslopende honden kunnen de rust van dieren flink verstoren. Daarom zal hier extra op worden gehandhaafd middels het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht.

Het gebeurt regelmatig dat (drachtige) reeën worden opgejaagd door loslopende honden en in paniek tegen een hek rennen en hun nek breken of de weg zonder opletten oversteken en worden aangereden. Vogels vliegen vaker op van hun nesten als honden in de buurt komen, dat kost extra energie wat ze niet meer kunnen steken in het grootbrengen van de jongen of ze houden niet genoeg energie over om het overwinteringsgebied te bereiken. De achtergebleven eieren of kuikens zijn kwetsbaarder voor roofdieren of kunnen worden gepakt door de hond zelf.

De afgegeven periode van het broedseizoen is een indicatie. Door de zachte winter komen veel planten en dieren eerder uit hun winterslaap of winterrust. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. In gebieden waar aanlijnen is verplicht zal de provincie Utrecht extra controleren.

Het verschilt per natuurgebied en terreineigenaar welke regels en voorschriften gelden. Op borden langs de toegangswegen staan de toegangsregels vermeld. Met de strengere controle hopen de betrokken partijen hondenbezitters meer bewust te maken van de schade die hun hond kan aanrichten.

In het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden. Een groot aantal organisaties is hierbij betrokken: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Baarn, waterschap Vallei en Veluwe, hengelsportvereniging De Snoekbaars en de wildbeheereenheid Lage Vuursche.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie