korte evaluatie na afloop van de fietsronde
korte evaluatie na afloop van de fietsronde eigen foto CDA Baarn

Praten over 'Baarns groen'

8 maart 2020 om 09:17 Politiek Deel je nieuws

Deze maand staat de ‘Groenvisie’ op de agenda van de Baarnse gemeenteraad. Om daar wat meningen over te peilen ging de CDA-fietsronde dit keer naar twee groene plekken: het Cantonspark en de Pekingtuin. Op beide plekken werden de CDA-ers verrast door activiteiten die op dat moment gaande waren, en die hen tot nog trotsere Baarnaars maakten dan ze al waren. In het Cantonspark was een grote groep vrijwilligers, zo’n twintig personen, onder begeleiding van parkbeheerder Hans Knotters, bezig het park netjes bij te houden. Deze hechte groep doet dit al jaren, twee maal per maand, ongeacht de weersomstandigheden, met veel liefde voor het park. In de Pekingtuin kreeg een groep vrouwen met een migratie-achtergrond fietsles van een deskundige en bevlogen vrijwilliger. Niet alleen Groeneveld, Lage Vuursche en Soestdijk zijn ‘de parels van Baarn’, maar ook dit soort activiteiten en deze vrijwilligers.

Over het groen in Baarn, zo bleek uit de verschillende gesprekken, is men over het algemeen redelijk tevreden. Verschillende mensen gaven aan het groenbeheer liever aan Baarnse partijen gegund te zien, waarbij de veronderstelling is dat het dan ook wat zorgvuldiger kan. Als het allemaal maar netjes blijft (geen rommel en zwerfvuil), dan mag het groen van de mensen die gesproken werden best een beetje avontuurlijker. Als voorbeeld werden de grote-en de kleine Kom in het Baarnse Bos genoemd, die over het algemeen te ‘gekunsteld’ gevonden worden. Ook in parken en perken mag het, zo bleek uit de gesprekken, wat avontuurlijker, met wat meer biodiversiteit. De verschillende ouders die met hun kleine kinderen bij de speelplaats in de Pekingtuin waren, vertelden een speeltuin als deze, zo in het groen, fantastisch te vinden. Over de huidige situatie van het Cantonspark wordt van mening verschild: de één vindt het te kaal en te ‘doorzichtig’, anderen benadrukken dat het een botanische tuin is en dat bovendien de werkzaamheden nog in uitvoering zijn (“je moet het even de tijd geven”).

Ook het onderwerp ‘verstening’ van particuliere tuinen werd aangekaart. Zonder uitzondering zei iedereen het heel ongewenst te vinden als tuinen van A tot Z betegeld worden, gezien het klimaat  bovendien niet van deze tijd. Maar, voor verbieden en overheidsingrijpen voelt niemand wat, “steek je energie liever in goede voorlichting en stimuleren van groen in die tuinen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie