Het coronavirus houdt de gemoederen bezig.
Het coronavirus houdt de gemoederen bezig. RIVM

Baarnse scholen coronaproof

4 maart 2020 om 09:36 Mensen

BAARN De basisscholen en het voortgezet onderwijs in Baarn hebben hun corona-beleid op orde. Ouders zijn schriftelijk geïnformeerd. Met de kinderen worden de maatregelen, zoals regelmatig handen wassen, hoesten en niesen in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes, geoefend. Het uitgangspunt is: ,,Gebruik je gezonde verstand en geen paniek", reageert Bart Sonnenberg, directeur van de vier pcob scholen in Baarn. Bij het Baarnsch Lyceum en de Waldheim-mavo komen vragen binnen van medewerkers, ouders/verzorgers en leerlingen.

Zij willen weten hoe de school omgaat met het risico op besmetting met het corona-virus. De scholen volgen de protocollen van het RIVM, de regionale GGD en het ministerie.

De belangrijkste maatregelen die onderwijsinstellingen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel.

De genoemde maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Preventief testen als je terugkomt uit een risicogebied geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam.

De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarom testen ze pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen.

Ouders/verzorgers, leerlingen en medewerkers wordt gevraagd extra alert te zijn als zij in een door RIVM vermeld risicogebied zijn geweest én kenmerkende ziekteverschijnselen (last van koorts en luchtwegklachten zoals hoesten of kortademigheid) krijgen. Ook dan zal het veelal een reguliere influenza zijn.

Maar in dat geval is het verstandiger met de huisarts contact op te nemen en vooralsnog thuis te blijven. Het Baarnsch Lyceum stelt: ,,Verder staat een aantal excursies, ook naar het nabije buitenland, in de planning. De school wacht de verdere ontwikkelingen af, alvorens daarover vergaande besluiten te nemen."

Bart Sonnenberg had overleg met de directies van zijn basisscholen. ,, We hebben een brief naar de ouders gestuurd en aangegeven nauw contact met het RIVM, de GGD en het ministerie te onderhouden. Overleg hebben we met de gemeente over het instellen van een protocol, wat vorm begint te krijgen. nauwelijks zijn er ouders die hun kind uit voorzorg thuis houden, komende uit een risicogebied. Het gaat om gemiddeld hooguit één kind per school." Ook de Aloysius stuurde de ouders een brief met de drie regels. Geen van de leerlingen werd thuis gehouden.

Ook de Baarnse huisartsen volgen informatie van RIVM, GGD en thuisarts.nl Ingesteld is een landelijk crisisnummer (0800-13510). ,,Indien iemand zichzelf ervan verdenkt coronadrager te zijn, bel de huisartsenpost. Ga niet met mogelijke verschijnselen naar de assistente of spoedeisende hulp", zegt huisarts Kees Romeijn.

Martin Hoogendoorn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie