Alrieke en Martijn Tillema doen veel vrijwilligerswerk.
Alrieke en Martijn Tillema doen veel vrijwilligerswerk. Christine Schut

Vrijwilligers zijn gelukkiger

3 maart 2020 om 08:48 Mensen

BAARN Vrijwilligers voelen zich gelukkiger, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alrieke Tillema, een erg actieve vrijwilliger in Baarn, is het daarmee eens.


Suzanne Vink

Uit de cijfers blijkt dat 91 procent van de mensen die vrijwilligerswerk doen gelukkig zijn, tegenover 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Het aantal uur dat vrijwilligerswerk wordt gedaan heeft volgens de cijfers geen invloed op hoe gelukkig mensen zich voelen. Gemiddeld wordt er 4,4 uur per week besteed aan vrijwilligerswerk.

GELUKKIG Alrieke Tillema houdt zich enorm veel bezig met vrijwilligerswerk bij de stichting die ze zelf heeft opgericht: Happy Kids - Happy People. Het creëert een ontmoetingsplek voor kinderen, ouderen, gezinnen, alleenstaanden en nieuwkomers. Tussen de doelgroepen wordt verbinding gezocht door middel van verschillende activiteiten. ,,Ik ben veel gelukkiger geworden door vrijwilligerswerk. Het voelt heel goed dat je jezelf in dienst stelt voor een ander. Je krijgt er enorm veel dingen voor terug, die je niet bij een betaalde baan krijgt", legt ze uit. ,,Mensen zijn zo dankbaar als je vrijwilligerswerk doet, dat is onbetaalbaar." Ook merkt ze dat de andere vrijwilligers bij Happy Kids gelukkiger zijn: ,,Dat vertellen de vrijwilligers vaak."

Tillema raadt aan iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen: ,,Je kunt veel voor mensen of voor een project betekenen, het is enorm waardevol en het verrijkt je. Het geeft jou een goed gevoel, maar je kan er ook andere mensen of projecten mee helpen. Als iedereen vrijwilligerswerk zou doen, zou de wereld echt een stuk mooier zijn." Volgens haar is het belangrijk om vrijwilligerswerk te kiezen dat bij je past: ,,Als je van sport houdt, kies dan voor vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld een sportclub. Als je iets sociaals wilt doen, kies dan iets waarbij je iemand kan helpen. Gebruik je eigen talent, dan is het ook leuk om er tijd in te investeren!"

Suzanne Vink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie