Vertrekpunt: Station Hilversum
Vertrekpunt: Station Hilversum Onno Wijchers

Landschapswandeling Hilversum-Baarn

1 maart 2020 om 20:41 Natuur en milieu Deel je nieuws

Afgelopen zondag (1 maart) vond er een lange afstandswandeling (20 km) plaats tussen Station Hilversum en Station Baarn, georganiseerd door IVN Afdeling Gooi en Omstreken. Toen ik de aankondiging las werd ik gelijk enthousiast. In mijn Kinderjaren woonde ik in Amsterdam en wij gingen regelmatig met onze ouders naar Tante Marietje in de Noorderstraat te Baarn. Wij waren ’n sportief gezin, hadden geen auto en deden alles met de benenwagen, fiets en deels met de trein. Verscheidene keren gingen wij dan met de trein naar Hilversum en liepen toen ook door het prachtige Heide- en Bosgebied naar Baarn, dronken een kopje Thee bij Tante en maakten soms ook nog ’n wandeling door haar prachtige achtertuin (’t Cantonspark). Daarna stapten we weer bij Station Baarn op de trein terug naar Amsterdam. Mooie tijden, mooie herinneringen.

Vandaag neem ik de trein van 09:39 en ben al om 09:45 op Station Hilversum. Een tiental meelopers, onder leiding van IVN-Gids Fred Jansen, staan al klaar bij het VVV-gebouw.

Omstreeks 10:00 uur vertrekken wij met een boog over de Hoorneboegse Heide, langs Zonnestraal, over de nieuwe Natuurbrug (A27) naar de Bosberg via Maartensdijk en Hollandse Rading (Koffie-stop) op weg naar de Lage Vuursche. Via de Stulp en het Paardenbos achter Paleis Soestdijk kwamen we via  het fraaie Baarnsche Bos weer in de bewoonde wereld van Baarn. Onderweg kregen wij veel en nuttige informatie over de ecologische en cultuurhistorische achtergronden van deze landschappen. Het bleef gelukkig droog, hadden weinig wind en ’n bleek zonnetje. Het was ’n pittige, doch fraaie wandeling door onze prachtige omgeving. Zeer de moeite waard.

Onno Wijchers

Op het heuveltje bij het Laapersveld
Aan de voet van de Hoorneboegse Heide
Zonnestraal is in de jaren twintig ontworpen door Jan Duiker, Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebengau
Zonnestraal, een Rijksmonument was ’n Sanatorium voor TBC-patiënten.
Zonnestraal ligt in een gevarieerd landschap van bos en heide.
Prachtige wandelpaden met veel groen.
Wandel-fietspad vlak naast de nieuwe Natuurbrug over de A27
Sommige bospaden waren behoorlijk drassig.
Even de benen strekken bij de Stulp.
Omstreeks 16:00 uur bij het eindpunt: Station Baarn
Bij de Grote Kom in het Baarnsche Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie