Mustafa Kemal Atatürk, Recep Tayyip Erdogan en een Turkse sultan.
Mustafa Kemal Atatürk, Recep Tayyip Erdogan en een Turkse sultan. VU Baarn

Lezing over Turkije bij VU Baarn

23 februari 2020 om 08:35 Activiteiten

BAARN Volksuniversiteit Baarn verzorgt een lezing over Turkije met als titel 'Van sultan via Atatürk naar Erdogan'. Reis mee langs de Turkse geschiedenis.

Erdogan wordt wel de nieuwe sultan genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkije zo machtig worden?
In de eerste lezing worden de ingrijpende ontwikkelingen in de afgelopen eeuw geschetst: de ondergang van het Ottomaanse rijk, de vorming van de moderne Turkse republiek door Atatürk, de strijd tussen links en rechts, de toenemende invloed van de islam in de politiek en de verschillende militaire interventies.
In de tweede lezing wordt ingegaan op de minderheden en het buitenlands beleid van Turkije: de bejegening van de Grieken, Armeniërs, Joden, Koerden en Alevieten, de verhouding met Europa en met de buurlanden.

De cursus wordt gegeven door sociaal geograaf Peter van der Brugghen (61). Hij komt al meer dan 30 jaar regelmatig in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Afgelopen jaren heeft hij aan verschillende Volksuniversiteiten cursussen en lezingen gegeven over de Balkan en de voormalige Sovjet-Unie. Ook de ontwikkelingen in Turkije volgt hij al decennia en hij heeft een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de geschiedenis van het land en de achtergronden van de politiek van Erdogan.
Maandag 30 maart en maandag 6 april van 20.00 - 22.00 uur in Theater De Speeldoos, Rembrandtlaan 35, Baarn. Prijs: € 36,00. Docent: Peter van Brugghen. Cursuscode: A19011

Inschrijven voor deze interessante lezing is mogelijk via www.volksuniversiteitbaarn.nl of telefonisch op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 035-5416033. Volksuniversiteit Baarn is gevestigd in Theater De Speeldoos, Rembrandtlaan 35 te Baarn.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie