Verzamelen op het erf van de Eemweideboerderij
Verzamelen op het erf van de Eemweideboerderij Onno Wijchers

Excursie Eemweideboerderij

16 februari 2020 om 13:10 Natuur en milieu Deel je nieuws


Excursie Eemweideboerderij

Afgelopen zaterdag ( 15 februari) vond er een excursie plaats op de Eemweideboerderij, op initiatief van IVN Eemland en Eetbaar Soest. De Eemweideboerderij ligt langs de spoorlijn Baarn-Amersfoort ter hoogte van Soest.  Deze biologische Boerderij is van Wytze Nauta, zoon van een Boer, ging  ná de Mavo en de Havo naar de Agrarische Hogeschool en daarna naar de Universiteit Wageningen. Na zijn studie werd Wytze onderzoeker en projectbegeleider in de Biotechnologie. In 2009 werd hij gepromoveerd op het onderwerp “Fokkerij in de biologische melkveehouderij”.  Vooral in het kader van de tegenwoordige discussies mbt klimaatverandering , duurzaamheid, stikstof, kringloop, boeren-protesten, ammoniak, etc., een uitgelezen mogelijkheid om je hier wat meer in te verdiepen. Om 13:30 stap ik op mijn fiets en met ‘ stevige  tegenwind rijd ik via het Bremeentje, langs de spoorlijn, tussen de drassige weilanden in een kwartiertje naar de Hilhorsterweg (nr. 6).  Zo’n 15 belangstellenden zijn reeds aanwezig en wij worden verwelkomd door ’n zeer enthousiaste Wytze met een heel duidelijke visie over échte Biologische Kringlooplandbouw -/veeteelt, biologische dierenverdeling en rasontwikkeling. Na een uitvoerige en duidelijke inleiding neemt Wytze ons mee over de drassige weilanden naar de loslopende, door hem ontwikkelde/gefokte “Vredelinger” (Dubbel-Doel)Kippen, bedoeld voor de leg én het vlees. Deze kippen leggen (slechts) 250 eieren per jaar. De biologische en diervriendelijke gefokte Vredelinger is een duidelijk antwoord op de gangbare doorgefokte hybride-kippen. Op deze Boerderij lopen zo’n 150 kippen rond voor de leg. Vanaf 4 september 2019 is deze fokkerij geheel biologisch. Dit betekent dat de Kippen puur biologisch worden gehouden, lekker naar buiten gaan, biologisch voer krijgen etc. Na bezoek  van de loslopende Kippen, krijgen we nog ’n rondleiding en uitleg bij de Kippen-rennen, de Broedmachines en kunnen ook nog zeer verse eieren kopen.  Het was een zeer leerzame en indrukwekkend middag bij deze heel onconventionele biologische boer die ons duidelijk maakt dat je ook op een klein stukje land heel goed mooi en puur biologisch voedsel kan produceren.
Dank Wytze Nauta , succes verder en ook dank aan Goran  Christiansson van IVN Eemland/ Eetbaar Soest NB: De eitjes op zondag-ochtend waren voortreffelijk.
Onno Wijchers

Over de planken naar de Kippen terwijl de Intercity Baarn-Amersfoort voorbij raast.
Uitleg Wytze over de loslopende Vredelingers
Zo’n 150 van deze prachtige Kippen scharrelen hier rond.
Deze Vredeling houdt de boel goed in de gaten.
Terug-klunen naar de Boerderij/Stallen.
Heerlijke ruimte voor de Kippen om rond te scharrelen.
Deze ‘jongen’ houdt ons nauwlettend in de gaten.
Doosje verse eitjes voor de zondag-ochtend.
Zeer verse koopwaar ligt al klaar.
Uit het ei, lekker meteen onder de hoogtezon.
Een van de Broed-machines.
Zo’n 150 Kippen scharrelen hier op de Boerderij rond.
‘n Práchtige Vredelinger.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie