rondleiding op de boerderij
rondleiding op de boerderij eigen

Bezoek aan Baarnse boeren

1 februari 2020 om 19:57 Politiek Deel je nieuws

Het was afgelopen zaterdag de eerste zaterdag van de maand. Een delegatie van CDA Baarn stapte dus weer op de fiets, voor de maandelijkse CDA-Baarn-fietsronde. Het Zuidereind was dit keer de  bestemming, voor een bezoek aan enkele van onze Baarnse boeren. Landelijk zijn de boeren regelmatig in het nieuws, maar hoe vergaat het de Baarnse boeren eigenlijk?

Natuurlijk is ook bij de boeren van Baarn stikstof een belangrijk thema. Zich goed bewust van hun verantwoordelijkheid leveren onze Baarnse boeren hun bijdrage aan de aanpak van het stikstof-probleem en boeren zij zo stikstof-bewust mogelijk. Frustrerend is daarbij de buitengewoon complexe regelgeving. Boeren hebben vaak met vier (!) verschillende overheden te maken, de Gemeente, de Provincie, het Rijk en Europa. Een klein beetje meedenken van die overheden, wat meer maatwerk en een beetje tempo bij het kunnen doorlopen van procedures zou daarom zeer welkom zijn.

Uiterlijk komende zomer moeten de gemeenten in de Regio Amersfoort, net als alle regio’s in Nederland, plannen inleveren hoe zij hun energie-doelstellingen willen gaan halen. Bij deze opdracht, de Regionale Energie Strategie (RES) geheten, hebben boeren en gemeenten elkaar hard nodig. Waar plaatsen wij zonnecollectoren? Waar plaatsen wij windmolens? De Zuidereind-boeren zijn best bereid op de daken van hun stallen zonnepanelen te plaatsen, maar het verruilen van landbouwgrond voor zonnevelden ligt gevoeliger. Ook windmolens zijn wat de boeren betreft een optie, maar de regelgeving hieromtrent blijkt buitengewoon ingewikkeld.

De bezoekende CDA-ers waren onder de indruk van de complexiteit van het boerenbedrijf, maar ook van het ondernemerschap, het verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving en het samen met de (gemeentelijke) overheid willen optrekken door de boeren. Dat komt goed uit, want we hebben elkaar hard nodig.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie