Cultuurhuis - Leuk idee; maar niet realistisch

11 januari 2020 om 22:46 Opinie Deel je nieuws

Inmiddels kennen de meeste inwoners de Arcade plannen; Dat er grote risico’s aan het plan zitten wordt onderbelicht. 

1) Voor het Arcade plan moet 4 keer zoveel betaald worden om het theater 550 meter dichter bij de Brink te bouwen. Dat is EUR 15 mn extra voor een afstandsverschil van 550 meter en dus 5 minuten lopen of 2 minuten fietsen. Dit is een verhoging van de schuldpositie van de gemeente van EUR 26 miljoen naar 46 miljoen. 

2) Het percentage Baarnaars dat gebruik maakt van de Speeldoos is beperkt. Moeten we van alle inwoners die hier geen gebruik van maken verwachten dat hun OZB belasting met 6% omhoog gaat? De OZB in Baarn is momenteel al bijna 40% hoger dan die in Soest en na deze verhoging bijna 48%.  

3) Het plan wordt verkocht als een alles-in-1 oplossing echter, dit krijg je ook met de oorspronkelijke en reeds goedkeurede verbouwplannen voor de Speeldoos, tegen een kwart van de kosten en op een praktischere locatie. Aan het bebouwen van de Rembrandtlaan zitten veel risico’s verbonden. Bewoners zullen in beroep gaan tegen de aanpassing van het bestemmingsplan en zich beroepen op planschade. Dit vertraagt de bouw en zal de kosten voor het totale plan verhogen.

4) De gemeente is monenteel finaniceel gezond, echter een investering van EUR 20 mln voor het cultuurhuis en de reguliere investeringen van de komende jaren zal de begroting in het rood drukken met grote gevolgen.

5) In het parkeeronderzoek staat dat de grote zaal slechts 20 keer per jaar uitverkocht zal zijn en de kleine zaal 5 keer.  Er wordt een bezettingsgraad van 65% verwacht. Is een dergelijke investering dan verantwoordt? 

6) Het alternatief om het Arcade gebouw te verbouwen en daar horeca en sociale woningbouw neerzet is niet besproken. Ook dan geeft je het dorp de gewneste impuls.

7) Feniks is zeer creatief met haar berekeningen en argumeten, echter deze zijn slecht onderbouwd en misleidend.

8) Feniks geeft aan dat ze names 2000 inwoners spreken echter waar hebben mensen voor getekend? Voor een levendig centrum? Daar is iedereen voor, maar niet tegen alle kosten, risico’s en overlast. Er zijn verschillende manieren om het centrum een impuls te geven dit is er slechts één.

Samengevat voor het verplaatsen van het alles-in-1 theater van 550 meter moet naast de vele onzekerheden en extra risicos 4 keer zoveel betaald worden terwijl de gemeente nog de nodige investeringen in het vooruitzicht heeft en de belastingdruk in Baarn reeds hoog is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie