,,Ik ben officieus ambassadeur van de rooms-katholieke kerk.
,,Ik ben officieus ambassadeur van de rooms-katholieke kerk." Christine Schut

Loden Leeuw hoogtepunt 2019 voor Marijke Helwegen

29 december 2019 om 07:50 Overig

BAARN Aan het eind van 2019 blikken we met een aantal Baarnaars terug die afgelopen jaar in het nieuws zijn geweest. Ook kijken we vooruit naar 2020. Op deze pagina: Marijke Helwegen die een Loden Leeuw ontving als 'irritantste bekende Nederlander in een reclamespotje'.


Christine Schut

Ik denk dat ik meer ambassadeurschappen heb dan de koninklijke familie." De Baarnse mediapersoonlijkheid Marijke Helwegen heeft recent een ambassadeurschap toegevoegd aan haar rijtje. Dat van cafetaria ijssalon Lekkerrr by Spoorzicht. Daarnaast heeft ze de Loden Leeuw ontvangen als 'Meest Irritante Reclamemakende Bekende Nederlander'. We blikken terug op een wederom niet saai jaar voor de Baarnse die de pensioengerechtigde leeftijd al enige jaren is gepasseerd.

,,Ik ga elke week een keer naar de begraafplaats om het graf van dominee Hörcher te bezoeken. Dan kom ik altijd langs cafetaria Spoorzicht. Ik kijk dan of alles netjes is en maak altijd even een praatje. Ik mag die jongens graag en gun hen een goedlopende zaak. Daarom heb ik aangeboden ambassadeur te worden. Dat doe ik normaal niet. Maar ze waren er blij mee." Sindsdien prijkt de foto van Marijke in het etablissement.

Op de vraag waarom een praktiserend rooms-katholieke vrouw het graf van een protestantse dominee bezoekt, antwoordt Marijke Helwegen: ,,Ik kwam de dominee ongeveer 25 jaar geleden tegen. We raakten aan de praat en het klikte. Ik ging een keer bij hem theedrinken en sindsdien zagen we elkaar ongeveer één keer per week. We bleken een gezamenlijke liefde voor dieren te hebben. Hij had de mooiste dierenencyclopedie die ik ooit had gezien. Hij gaf mij ook veel goed advies. Zo vond hij dat ik wat stichtelijker moest praten. En omdat ik destijds veel kritiek kreeg op mijn cosmetische ingrepen, vooral uit christelijke kring, heeft hij me mezelf leren verdedigen. Ik kreeg vaak te horen dat ik mij als christen niet moest 'verbouwen'. Daarop vertelde dominee Hörcher mij dat in het bijbelboek Hooglied veel over schoonheid is te vinden." Ze citeert uit Hooglied 7: 'laten jouw borsten als trossen van de wijkstok zijn'.

,,Sinds mijn 44e heb ik voor Robert Schoemacher (cosmetische chirurg, cs) de communicatie en pr gedaan. Tot 2009. Ik heb mij veel moeten verdedigen vanwege mijn cosmetische ingrepen. Dominee Hörcher, die een goede vriend is geworden, hij overleed helaas elf jaar geleden, hielp mij te verweren tegen de verwijten. Ik mis hem nog elke dag. Wij hadden een diepe vriendschap, we hadden respect voor elkaar en hij was mijn adviseur. Van hem heb ik veel geleerd over theologie. Hij was zéér van de leer en had andere inzichten over het rooms-katholieke geloof dan ik", aldus de praktiserend katholiek Marijke Helwegen. Zo worden zij en echtgenoot Harry elk jaar uitgenodigd door bisschop Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam voor de nieuwjaarsreceptie. ,,Ik verzorg ook veel lezingen voor christelijke vrouwengroepen. Zowel protestantse als katholieke. Mijn motto is 'Ik worstel en kom boven´. Ik heb geleerd dat je niets voor niks krijgt in het leven. Ik heb altijd hard gewerkt en niets cadeau gekregen." Ze verzorgt lezingen over oordelen en veroordelen en 'Als Maxima niet kan, kom ik wel' over vrouwenlevens. Sinds elf jaar is Marijke Helwegen werkzaam als zzp'er, ze verhuurt zichzelf als BN'er voor lezingen, presentaties en openingen.

Marijke Helwegen gaat regelmatig naar de kerk. Ze bezoekt in Baarn de Nicolaaskerk, maar gaat meestal naar de Sint-Jansbasiliek in Laren. ,,Ik heb de pausen Johannes XXIII en Pius II nog meegemaakt. Dat was een leuke tijd, toen kon nog alles en leefden we het rijke roomse leven", aldus de geboren en getogen Limburgse. ,,Mijn heeroom (katholiek familielid, cs) was hoofd van het toeristenklooster in Withem. Daar kwam ik regelmatig met mijn ouders. Ik was onder de indruk van de luxe. In de gangen stonden beelden van bisschoppen met knoeperds van ringen om. En we lunchten daar met luxe broodjes, dat hadden we thuis niet. Ik vond het er leuk, alles stond mij aan. Toen ik tien was, wilde ik ook het klooster in. Ik heb dat later nog overwogen, maar mijn ouders raadden het me af. Nadat een Belgische non zelfmoord had gepleegd, zag ik er vanaf. Maar ik vind de sfeer nog steeds mooi."

2019 Het was een goed jaar voor Marijke Helwegen. ,,Ik heb veel leuke dingen gedaan. Het begon ermee dat ik met minister Bruins van VWS een filmpje opnam om vrouwen te waarschuwen voor borstprotheses. En om te waarschuwen dat, als iemand iets aan zijn of haar uiterlijk wil laten doen, zich goed laat adviseren. En daarvoor niet naar het buitenland gaat. Vervolgens ben ik ambassadeur geworden van oefenen.nl. Ik heb zelf de cursus klik&tik gevolgd in de Leuning. Hierdoor kan ik beter omgaan met de computer. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders zijn niet digitaal vaardig. Voor overheden en banken is dat een probleem. Sindsdien word ik veel gevraagd voor lezingen voor ouderen.

Daarna werd ik gevraagd voor SecuStrip. Dat ging via een groot reclamebureau. 'Als ik het kan, kan heel Nederland het'", zegt Marijke met haar reclamestemmetje. Datzelfde stemmetje dat haar eind van dit jaar de Loden Leeuw opleverde. De prijs voor de irritantste bekende Nederlander in een reclamespotje. Antoinette Hertsenberg van het tv-programma Radar kwam persoonlijk naar het Bomencentrum om de prijs aan Marijke uit te reiken. ,,Dat is mijn hoogtepunt van afgelopen jaar. Sjaak Swart heeft er alles aan gedaan om te winnen, maar dat is dus niet gelukt. De prijs heeft mij, en SecuStrip, veel aandacht opgeleverd in de landelijke media", legt ze uit.

Op de vraag wat haar dieptepunt was in 2019, antwoordt ze: ,,We hadden hier een koppeltje tamme kraaien in de tuin. Het mannetje is gegrepen door een buizerd. Het vrouwtje was verdrietig, dat zag je. Ze heeft nog afscheid van mij genomen en is toen vertrokken. Ik heb haar niet meer gezien." En, gevraagd naar de plannen voor 2020: ,,Ik ga vooral door met het geven van lezingen en presentaties. En ik wil mijn online vaardigheden verder verbeteren. De reclame voor SecuStrip gaat door en ik ben recent ambassadeur geworden van cafetaria Spoorzicht. Ik ben of was ambassadeur voor het Nederlands Visbureau, de Nederlandse Schoenmakers Vereniging, Oefenen.nl, de cosmetische chirurgie, SekuStrip, 'tegen borstprotheses', 'kattenvoer plofkipvrij', Amivedi en de rooms-katholieke kerk. Maar die laatste is officieus."

Instagram: marijke_helwegen_officieel

Het spotje dat Marijke Helwegen de Loden Leeuw opleverde.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie