Aan de wandel langs 200 kerststallen in Baarn.
Aan de wandel langs 200 kerststallen in Baarn. Caspar Huurdeman

Kerststallenroute is populair na item in het Jeugdjournaal

28 december 2019 om 07:44 Evenementen

BAARN De populaire kerststallenroute in Baarn heeft een extra boost gekregen, door een uitzending van het Jeugdjournaal. Begin deze week werd een item uitgezonden over kinderen die meededen aan de route. Dat leidde de afgelopen dagen tot veel meer bezoek.


Eugene Leenders

Uit het hele land komen vooral gezinnen een kijkje te nemen bij de 200 kerststallen die in het dorp staan. Jacqueline van de Eshof-Ansinger nam 24 jaar geleden het initiatief met een kerststal in haar tuin. Dat zijn er inmiddels drie en heel veel bewoners volgden haar voorbeeld. Volgend jaar moet het extra feest worden, wanneer de route precies 25 jaar bestaat.

Voor Jacqueline kan 2019 echter niet meer stuk. Vorige maand werd haar initiatief door de stichting mooi Baarn geëerd met een Mooi Baarn prijs en deze week dus een item in het Jeugdjournaal. Dat betekende veel extra media-aandacht, want het nieuws werd overgenomen onder andere met enkele radio-interviews,

Het Jeugdjournaal laat jeugdige bewoners van met name de Smutslaan aan het woord, waarvan er enkelen zelf een kerststal hebben gebouwd Dat kan met alle materialen zijn. Zo is er een kribbe gemaakt van wc-rolletjes.

Bewoner Arthur Pollen die onlangs zijn nieuw woning betrok in de voormalige NBS-school, doet ook mee en trakteerde de bezoekers op een kop chocolademelk. In de loop der jaren is de route steeds professioneler van opzet. Zo staat bij elke stalletje een QR-code waarmee via de telefoon meer informatie kan worden opgevraagd.

Er zijn twee bijzonderheden. Op de Ferdinand Huycklaan 16 staat een kerststal met levende schapen en pony's. In het huis van Inger de Jong aan de Groen van Pinksterenlaan staan 200 stalletjes in een huiskamer. Die zijn alleen te bezichtigen op afspraak.

Volgens Jacqueline is het geheim van een goede kerststal, dat hij niet te klein is, goed verlicht en dat er een verrassingselement in zit. De stallen zijn nog tot en met 6 januari te bezichtigen.

Meer info op: www.wegvanhetlicht.nl/

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie