Winterse kerstfeer
Winterse kerstfeer Geert Zimmermann

Terugblik op Scandinavische sferen in Baarn in 2019

19 december 2019 om 15:58 Muziek Deel je nieuws

Terugblik op Scandinavische sferen in Baarn in 2019

Zondag 19 mei Lenteconcert

De lenteanemoon – die boven 1000 meter hoogte gaat bloeien zodra de sneeuw smelt – voorspelde vanaf de voorkant van het programmaboekje een stralend concert. Het thema was liefde en geluk.

Onder leiding van de Noorse dirigente Gro Rapstad werden zowel schalkse als verstilde liederen gezongen, zoals het Deense lied waarin een kleine man zich begrepen voelt wanneer hij tegen de ja-knikkende boezem van zijn danspartner aankijkt. Tedere wiegeliedjes stelden gerust en liederen over de natuur raakten de ziel. En dat alles in het Deens, Noors en Zweeds. 

Als intermezzo lieten koorleden Claes Jansson, Bas van Geel en Johanna Barwari (cello) vier liederen van de Zweedse componist Carl Bellman (1740-1795) horen.

Het applaus klaterde. De toon was gezet voor de ontmoeting tussen koor en publiek met glög en koekjes.

Zaterdag 7 september Cultureel Festival Baarn

Klein maar fijn! De selectie die dirigente Gro had gemaakt voor dit optreden van dertien minuten in de Pauluskerk kun je gerust het neusje van de zalm noemen. Het plezier van de koorleden – nu ze hun stem weer konden laten horen na de zomerstop –  leverde lovende reacties uit het publiek op, en zelfs een nieuwe sopraan.

Zondag 8 december Winterconcert 

Op het programmaboekjes een foto van hangende witte takken omdat ‘Sneeuw!’ het thema was. Al weken tevoren was het concert uitverkocht.

Wederom dirigeerde Gro een mooie voorstelling. Koorleden slopen als hongerige ratjes tussen het publiek door om de kerstpap van de Deense huiskabouter (nissen) te bemachtigen. Later klonken er stemmige Zweedse liederen zoals Koppången en Sankta Lucia. Het Noorse lied Nord Norsk Julesalme vraagt om Gods zegen in het duistere land zo ver weg van Bethlehem.

Chris Landsdorp (fluit) en Hugo de Graaff (piano) begeleidden enkele liederen. 

Wie na afloop tussen het publiek doorliep, kon flarden respons opvangen. Vooral de afwisseling van uitbundig en ingekeerd viel in de smaak. Een bezoeker noemde speciaal het Deense lied waarin sneeuwman Vorst letterlijk wegsmelt als hij juffrouw Dooi kust, zodat hij uiteindelijk in een beker past. Iemand anders vertelde dat de liederenkeuze, de fraaie koorkleding en de geprojecteerde winterfoto’s een puur noordse winterbeleving hadden gecreëerd.

Meezingen? Kom eens langs op een repetitie. Informatie staat op www.scandinavischkoor.nl 

Annelize van Dijk

Bellman-trio
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie