Vastgevroren in ijs.  Vogelopvang Soest vangt hem op.
Vastgevroren in ijs. Vogelopvang Soest vangt hem op. Eigen foto

Vogelopvang Utrecht tijdelijk dicht, Vogelopvang Soest raakt overvol

29 november 2019 om 10:53 Dieren Deel je nieuws

Vogelopvang Soest , een onderdeel van Stichting DierenZorg Eemland, zal vanaf 1 december 2019 alle vogels van de Vogelopvang Utrecht gaan opnemen. Deze maatregel is noodgedwongen genomen omdat de Vogelopvang in Utrecht in financieel zwaar weer terecht is gekomen.

 

Erik Blokpoel, woordvoerder van de Utrechtse Vogelopvang: “Er is steeds minder geld beschikbaar vanuit de gemeenten en de dierenbescherming voor de opvang van wilde vogels.  Het is toch veelzeggend dat een grote gemeente als Utrecht het financieel niet voor elkaar krijgt om wilde vogels op te vangen. We werken al met heel veel enthousiaste vrijwilligers maar er is domweg te weinig geld beschikbaar”.

 

Samenwerking

Vogelopvang Soest werkt al jaren samen met de Vogelopvang in Utrecht. Deze samenwerking heeft er nu toe geleid dat alle vogels die nu bij de opvang in Utrecht zijn op 1 december gaan verhuizen naar Soest en dat vogels vanuit Utrecht vanaf die datum ook naar de opvang in Soest gebracht moeten worden.

Wilde vogels zijn erg gevoelig voor stress en de langere reistijd van b.v. de dierenambulance zal ongetwijfeld leiden tot extra sterfte onder de vogels die gewond of ziek zijn. Een zorgelijke ontwikkeling. Bovendien is de ruimte bij Vogelopvang Soest ook niet onbeperkt.

 

Op de vraag of de opvang van Soest deze extra toevoer van vogels wel aan kan antwoord Barbara van ’t Hoen van Soest: “Op dit moment is het gelukkig vrij rustig in onze opvang omdat het herfst is en de winter voor de deur staat. We vangen jaarlijks wel zo’n 4.000 vogels op, maar de piek ligt vooral in het voorjaar. Dus nu kunnen we de extra vogels vanuit Utrecht wel opvangen, maar dat moet niet langer dan 3 maanden duren. Dan moeten we een opname stop gaan invoeren en kunnen de Utrechtse vogels nergens terecht”.

 

Hulp nodig

Net als in Utrecht kampt ook Soest met bezettings- en financiële zorgen. Barbara van ‘t Hoen: “Ook wij werken met heel veel vrijwilligers, maar net als in Utrecht is de rek er soms wel uit. Veel mensen realiseren zich niet dat jonge vogels die in het voorjaar gebracht worden 7 dagen in de week, soms wel 12 uur per dag, gevoerd moeten worden.  En onze dierenambulance, helemaal bemand door vrijwilligers,  moet zelfs 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ook wij hebben nu vooral dringend behoefte aan extra vrijwilligers en extra subsidie vanuit gemeenten om onze zorgtaken goed uit te kunnen blijven voeren.”

 

Adempauze Utrecht

In de tussentijd zal de Vogelopvang in Utrecht de sluiting van 3 maanden als adempauze gaan gebruiken om de financiën weer rond te krijgen. Contacten met de gemeente en de Dierenbescherming zijn gelegd, maar een oplossing is nog niet voorhanden. Er wordt dan ook door zowel de opvang in Utrecht als die in Soest een beroep gedaan op het publiek om  extra te doneren. Op de websites van de beiden Vogelopvang locaties kunnen geïnteresseerden donateur/vriend worden en zich ook aanmelden als vrijwilliger.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie