Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten-Spakenburg riep op tot verdere samenwerking tegen ondermijning.
Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten-Spakenburg riep op tot verdere samenwerking tegen ondermijning. Hans Veltmeijer

Eindelijk front tegen ondermijning

28 november 2019 om 09:55 Politiek

BAARN De georganiseerde misdaad heeft in Nederland lang zijn gang kunnen gaan en is op veel gebieden geïnfiltreerd in de bovenwereld. Nu lijkt de overheid een serieus front te gaan vormen tegen deze ondermijning van de rechtsstaat. Maandag was er een voorlichtingsavond voor ondernemers uit de regio.

Hans Veltmeijer

Edward van der Torre was als deskundige uitgenodigd. De Rotterdamse criminoloog, die ook voor de politie werkt, nam geen blad voor de mond. Hij verklapte zelfs 'geheimpjes' van de FIOD: 15 procent van al het geld in Nederland klopt niet. Nog zo'n prikkelende statistiek: Nederland kent de hoogste drugsproductie en de laagste strafmaat in Europa. En hoe makkelijk is het om hier geld wit te wassen? In vrijwel alle sectoren gebeurt het. Hij noemt witwassende financiële adviesbureaus, een keukenketen die met crimineel geld is opgezet, verdacht dure coachingsdiensten en natuurlijk de sponsoring in de sportwereld. In het amateurvoetbal is het duidelijk zichtbaar. ,En op de manege in Rotterdam zie je het ook wel." De georganiseerde misdaad is eerlijk verdeeld over alle etnische groepen en heel interessant voor iemand die even in de financiële problemen zit. Driehonderd wietplantjes in de tussenhandel leveren al snel 35.000 euro op, weet Van der Torre. En de pakkans is nihil. Oplettende burgers kijken angstig weg en zelfs Meld Misdaad Anoniem wordt beperkt gebruikt. In Baarn elf meldingen in 2019, vijf minder dan een jaar eerder.

Ondertussen weten criminelen de politiek te bereiken, via stromannen in gemeenteraden. En ook bij dat wel zeer mooie investeringsaanbod van die projectontwikkelaar komen politiek en criminaliteit ongemerkt samen. Dan veroorzaakt de georganiseerde misdaad ook nog valse concurrentie en worden conflicten per definitie met geweld beslecht. Het is hier al met al flink uit de hand gelopen, stelt Van der Torre vast. Hij noemt het 'in de kern een rechtsstatelijk probleem'. ,,Wij houden niet van handhaving en repressie. In de rechtsstaat wordt in Nederland daarom relatief weinig geïnvesteerd, terwijl handhaving van de rechtsstaat een doel op zich zou moeten zijn."

Lees het hele artikel in de Baarnsche Courant van 27 november

Hans Veltmeijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie